Държавни енергийни фирми затъват въпреки увеличените приходи

Загубата на „Марица изток 2“ расте заради скъпите квоти за парникови емисии
Държавните фирми в енергетиката топят загубите си – с подобрени финанси за деветте месеца се отчитат НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток 2“ и др. Това обаче не решава проблемите в сектора – част от компаниите продължават да изпитват сериозни затруднения при плащането на партньорите и обслужването на кредитите си. Това показват отчетите на енергийните компании за първите девет месеца на тази година.

ТЕЦ „Марица изток 2“ например се хвали с ръст на постъпленията от 16%. В същото време обаче увеличава загубата си заради скъпите квоти за парникови емисии, които трябва да плаща. Това е проблем, който ще се задълбочава в идните години. В ЕС има строги регулации за така наречените големи горивни инсталации и се очаква те постепенно да бъдат изведени от експлоатация. България иска удължаване на срока за работа на силно замърсяващите тецове, най-вече заради множеството заети пряко в централите и в добива на въглища.

Подобна е ситуацията и в Националната електрическа компания. До септември дружеството отчита загуба в размер на 90.9 млн. лева – намаление с 63.3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г., когато бе отчетена загуба от 154.8 млн. лева. Това щеше да е добра новина, но се оказва, че въпреки подобрения си резултат компанията продължава да изпитва затруднения при обслужването на задълженията си към доставчици и партньори, както и по кредитите към Българския енергиен холдинг (БЕХ). В същото време към края на септември дългосрочните задължения на НЕК растат до над 3.02 млрд. лв. спрямо 2.93 млрд. лв. година по-рано.

Самият БЕХ, под чиято шапка са държавните енергийни фирми, топи печалбата си от 140.3 млн. лв. през деветте месеца на м.г. до 119.8 млн. лв. през тази. Намалението идва най-вече от по-малките дивиденти, които са получени от дъщерните компании, показва отчетът на холдинга. Счетоводно БЕХ все пак има ръст на финансовите приходи от 23% до 112 млн. лева, но той идва основно от лихвите от заеми към дъщерните компании.

С по-добри резултати се представя АЕЦ „Козлодуй“. Приходите от дейността на дружеството са в размер на 678 млн. лв., или с 42 млн. лв. над отчетените за същия период на миналата година. Основната част от тях, или 98% от приходите, са формирани от продажбата на ток и са за 663 млн. лв., става ясно от отчета. Дружеството приключва деветте месеца на годината с нетен финансов резултат от цялостната си дейност в размер на 102 млн. лв., при печалба за деветте месеца на 2016 г. в размер на 39 млн. лева.

Със скромна печалба от около 1 млн. лв. се отчита и „Булгаргаз“, което е значителен спад. През миналата година компанията е била на плюс с около 36 млн. лв. Намаление на печалбата има и при „Булгартрансгаз“. За година тя се топи с около 13 млн. лв. до 46.9 млн. лв. през първото деветмесечие.

ЛИЦЕНЗ

С разрешително за работа през следващите 10 години се сдоби вчера пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Няма никакъв проблем V блок да работи до 2047 година. За по-дълъг срок лиценз не може да се издаде, но той ще се подновява на всеки 10 години“, заяви пред БНР шефът на Първа атомна Иван Андреев малко преди връчването на документа./Сега