Цялата истина за Омега-3

Орехи: Омега-3 в една шепа
Много е лесно да добавим орехи към сутрешната или следобедна порция мюсли. Те са идеален източник на алфа-линоленова киселина, една от трите омега-3 мастни киселини, която най-често се среща в растенията. Други ядки, които съдържат тази киселина са пеканите и пистачиото, бадемите не я съдържат.

Обогатени яйца
Тези яйца са с по-тъмни жълтъци. При яйцата омега-3 мастните киселини DHA се съдържат в жълтъците, докато белтъците не съдържат омега-3 мастни киселини. Започнете деня си с такива обогатени яйца и се заредете с порция омега-3, която ще защити сърцето ви и ще намали риска от деменция.

Рибата: изключителен източник на омега-3
Дълбоководната риба е най-концентрираният източник на DHA и EPA – двете омега-3 киселини, тясно свързани със здравето на сърцето. Американската асоциация за сърцето препоръчва две консумации на седмица на сьомга, риба тон, пастърва, сардини и други подобни риби. Защо? Проучванията сочат, че консумацията на тези омега-3 водят до намаляване на триглицеридите, които може да доведат до блокиране на артериите. Омега-3 може да намали и риска от неправилен сърдечен ритъм.

Купа бобови зърна
Миксирайте бобовите в супи и салати и по този начин увеличите приема на ALA омега-3. Повечето от научните твърдения подкрепят здравословните предимства на DHA и EPA, но организмът може да преработи някои ALA от растителните видове в DHA и EPA./Здравословен/