О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин…

Водени от чувството на родолюбие и патриотизъм, прекланяйки се пред делото на Паисий Хилендарски и ръководени от своите класни ръководители и учители ЦДО, всички четвъртокласници от СУ „Димитър Матевски” , в навечерието на 1-ви ноември, започнаха да преписват „История славянобългарска”, за да запознаят всички ученици в училището със славната и героична история на предците ни и за да продължат делото на Атонския монах.

Българите са имали велика история и велики царе, но не са знаели за миналото си. Пръв запалва будителската искра младият монах Паисий. Той положил много труд и близо две години издирвал различни книги и сведения за миналото ни. Преписвайки част от книгата, всеки ученик ще се докосне до онази славна епоха на българско величие, която всеки трябва да знае и помни.

Идеята за преписа се ражда от това, че тази година се навършват 255 години от написването на „История славянобългарска”. Готовият препис ще се съхранява от училището, за да се запознаят всички ученици и да се помни славното дело на Паисий. Преписът се прави от копие на Паисиевата история върху специално състарена хартия със специални орнаменти от книгата. Всеки ученик в края на своя препис ще запише името си.

„За нас е гордост да оставим такъв ценен подарък за бъдещите ученици на училището” – споделиха учителите на четвъртите класове./filibe.com