Борисов: На Балканите всичко зависи от нас

Шансът ни е, че на Балканите всичко зависи от политическия елит. Никой не може да ни помогне, ако всички не разберем, че миналото трябва да си остане в историята и трябва да гледаме напред“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Денис Звиздич, министър-председател на Босна и Херцеговина, в Сараево.

„Не може да има неразрешени въпроси и да мислим, че ако влезем в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги разрешим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат“, подчерта българският министър-председател. И подчерта: „Имаме реален шанс, но не бива да бъдем големи оптимисти. От една страна, имаме Брекзит, от друга Балканите – огромен пазар и ресурси. Защо казвам, че имаме шанс? Предстои председателство на България, след това на Австрия и Румъния. Другият ни шанс е, че всичко зависи от политическия елит на Балканите. Никой не може да ни помогне, ако всички не разберем, че миналото трябва да си остане в историята и трябва да гледаме напред“. „Между всички държави от Западните Балкани има някакви проблеми, които вие трябва да решите между себе си. Не може тук да очаквате помощ от ЕС“, подчерта Борисов. „Различните религии за плюс за разнообразието в Европа. Проблемът е радикалният ислям“, посочи още Бойко Борисов.

„На посещение днес са едни наши истински приятели и ги посрещаме с открити сърца“, заяви на свой ред министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Икономическото сътрудничество между двете държави може да бъде много по-съдържателно и в много по-голям обем“, каза още Звиздич. Той подчерта, че ще зачести участието на страната му в различни икономически форуми в България. Босненският премиер допълни, че двете държави ще продължат реализирането на проекти за развитието и свързването на Западните Балкани./Стандарт