С тържествен концерт НУМТИ „Добрин Петков” отбеляза 100 години от рождението на Анастас Маринкев

С тържествен концерт Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив отбеляза 100-годишнината от рождението на дългогодишния директор на училището Анастас Маринкев.

Известният музикален деец е почетен гражданин на Пловдив и на Сливен, носител на званията „Заслужил учител“ и „Следовник на народните будители“.

Събитието се превърна в празник за ума, сърцето и душата за ценителите на изкуството. В препълнената аула на музикалното училище спомени за Анастас Маринкев разказаха негови възпитаници, близки и приятели. Интересни и знакови случки с любимия директор и учител, сложил подписа си върху 1120 дипломи, споделиха редица известни музиканти, ученици на НУМТИ – цигуларят Мичо Димитров, писателят и дългогодишен преподавател по камерна музика Величка Настрадинова, виртуозната контрабасистка и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София проф. д-р Петя Бъговска – Гълъбова, фолклористът проф. Светла Калудова – Станилова, мецосопраното доц. Лилия Илиева, първият балетен педагог на пловдивското музикално училище Русалия Кирова, д-р Андрей Андреев – бивш директор на школото и музиколог, както и Здравка Колева – преподавател по арфа в училището и също бивш директор на културната институция.

„Дългогодишният директор на пловдивското музикално училище Анастас Маринкев е роден на 18 октомври 1917г. в Сливен. Шест години след като става един от основателите и първите преподаватели в училището, той влиза в екипа на училищното ръководство и в последвалите 33 години той разгръща на практика почти целия си професионален път от позицията на ръководни длъжности в културната институция.

В периода 1951 – 1967 г. е зам-директор в мандата на проф. Асен Диамандиве, а от 1967 до пенсионирането си през 1982 е директор на училището. Паметни десетилетия и огромна по размери дейност, която трябва да се оцени както от гледна точка на мисията и дълга за изграждането на една водеща професионална институция от национален мащаб, така и от дистанцията на историческото време, оставило отпечатък за едно всеотдайно далновидно и компетентно управление“, заяви в словото си за Анастас Маринкев зам.-директорът на НУМТИ „Добрин Петков” д-р Поля Паунова- Тошева.
www.dariknews.bg