Еlectric Orpheus превръща Форум Тракия в музикален храм

Квартал Тракия в Пловдив става сцена на различни музикални стилове за два дни през октомври. Фестивалът Electric Orpheus е част от събитията в програмата на Европейската столица на културата, които работят за разнообразяването на културния живот по квартали и децентрализирането на публики.

От четвъртък жителите на най-големия квартал в Пловдив ще имат възможност да се насладят на рокендрол от Америка, пост пънк от България, синт поп от Русия и техно от Германия. На 19 и 20 октомври Еlectric Orpheus превръща в територия на музиката търговския център Форум Тракия. Началният час и в двата дни е 20:00 ч. Акцент в програмата на първия ден са американското трио Ceremony, които специално по повода включи и България в европейското си турне, а на 20 октомври, след 23 години отсъствие от сцената в Тракия ще видим и българската група „Виолетов Генерал“.

Стилът на Ceremony е микс от 60-ски рок, 80-ски поп и 90-ски шуугейз. Групата е основана през 2004 година във Фредериксбург, щата Вирджиния, САЩ, и досега има издадени 8 EP-та и 3 дългосвирещи албума. Правили са турнета и концерти в Щатите, Германия, Италия, Дания, Холандия, Франция и Япония, а тази есен Пловдив е спирка в европейското им турне. Малко преди американците от Ceremony да излязат на сцената в петъчната програма ще се включи още с лайв сибирският музикант Alex Kelman /electronic-indietronic-synthpop/, който освен собственик на лейбъл е и продуцентът стоящ зад известните руски проекти Punk TV, Hot Zex, Dsh!Dsh!, TonySoprano. Alex Kelman има издадени 2 EP-та: «Songs of fake and Distortion» (2014) и «Vintage» (2015), както и албума «Siberian Pop».

На 20 октомври  програмата продължава с електро-акустичното дуо Saturated Pixels  на Любомир Брашненков и Ангел Додов със специално изградените на място  абстрактни визии  от Спартак Йорданов – SpartArt, който се превръща в част от изпълнението с експерименталния си подход включващ течности, пигменти, субстанции и различни материали, също и живопис под камера. Час след дуото на сцената ще се качат и „Виолетов генерал“, които се събират отново след 23 години. Групата е създадена през 1989 година, в нея членуват Емил Вълев и Евгени Генчев-Джули. Подобно на „Нова генерация“ те звучат в дарк ню уейв стил, но се различават от тях със силно присъствие на пост пънк и индъстриал елементи. „Виолетов генерал“ са активни в периода 1989-1994. Само за 5 години имат над 50 самостоятелни концерта, турнета в Словакия, Австрия и други страни. Издават 3 албума и една сборна компилация. От Хамбург, Германия, гостува  и Tino Tranquilo. Музикант, DJ, част от електронното дуо Fumus & Nebula и част от DJ дуото Interelektrika. Tino Tranquilo ще разпръсне доза deep и tech house любов.

Билетите за събитието са в мрежата на EPayGo и на касите на EasyPay, а програмата по дни е както следва: 19 октомври: Ceremony Live / Alex Kelman Live / dj TApWATER. 20 октомври: Виолетов Генерал Live / Saturated Pixels Live / dj Tino Tranquilo / dj Shnorchel Mechaniker.
www.podtepeto.com