150 танцьори се надиграват в Пловдив

Ансамблите „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“ ще се надиграват в един незабравим спектакъл в зала „Колодрума“ на 16 ноември от 19.30 ч.

Най-големите танцови състави се събират на една сцена, за да премерят сили и да сътворят зрелище, събрало цялата красота на българския фолклор.

Събитието е единствено по рода си и представя най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинска българска народна музика. В спектакъла ще се включат над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в едно зашеметяващо шоу. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да се съберат накрая заедно за общо изпълнение.

Билетите са на цени 15, 20 и 30 лв.

Красотата на фолклора на Пловдив и региона ще бъде представен от ансамбъл „Тракия“. Творческият облик на трупата е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан, проф. Николай Стойков, акад. Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци. В момента художествен ръководител на ансамбъла е проф. Даниела Дженева.

В състава се събират артисти възпитаници на музикалните и хореографски училища от цялата страна. Днес в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”.

Трупата е изнесла хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир. Ансамбълът си е създал международно име в световната култура – едно уникално постижение за Пловдив.

Хорът на “Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата “Мистерията на българските гласове” имаше огромен успех при първото представяне на България в зала “Олимпия” в Париж през 1990 г. и бе номиниран за наградата “Грами” и се нареди на трето място в класацията на “Билборд”. От създаването до сега „Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди.
www.plovdivtime.bg