Онлайн курс по програмиране – кога има смисъл

Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри

По последни данни броят на заетите в IT сектора за няколко години се е удвоил до 70 хиляди души (тук влизат както софтуерни разработчици, така и много други специалисти като поддръжка и аутсорсинг) след влизането на редица чужди компании. Паралелно с това расте и интересът към професията на програмист, а много хора решават да се преквалифицират и да влязат в изцяло новия сектор за тях. Последното обаче изисква и налага да се вършат често две дейности паралелно – работа и учене. Затова и онлайн курсовете предоставят една от възможностите за запълване на растящата дупка между търсенето на кадри и предлагането на пазара. Не липсват обаче и минуси – малко хора успяват да ги завършат, нужни са доста време и усилия. А и все пак IT секторът е платен, но и изисква много – спазване на срокове, работа често над стандартното работно време и съпътстваното с това напрежение.

Какви умения са нужни на един web developer

Според Светлин Наков, който е създателят на „СофтУни“ – една от платформите за софтуерно образование у нас, най-важното за начинаещите е да могат да програмират. „Това означава да имат алгоритмично мислене, което се добива с няколко хиляди решени задачи, и да могат да пишат код на отлично ниво, което се добива с няколко десетки хиляди реда изписан код.“ Според него, с който и език да се захване един новобранец, като PhP, C#, Java или JavaScript, не е чак толкова важно, защото, както сам казва, това е като „карането на автомобил – не е важно на какъв автомобил се качваш, когато се учиш да караш“. И допълва, че тези езици заедно с Python са едни от най-търсените в България.

Къде може да се придобиват знания

Даниел Лидиянов е завършил Софтуерен университет и няколко онлайн курса и на 21 е един от съоснователите на Уеб агенция, която се занимава със създаване на уебсайтове и онлайн приложения – Weband. Той самият изтъква предимството на онлайн обученията – „налагаше ми се да уча онлайн, тъй като работех и физически бе невъзможно да присъствам“.

Той препоръчва и Udemy, Skillwise и Lynda като места с добри курсове по програмиране и web development, a от българските – tutorias.bg. Даниел е плащал на много места, като за Lyndaе отделил повече от 600 лева за целогодишен пълен достъп, като признава, че това „не са никак малко пари“, но самият той е доволен от инвестицията в образованието си. Не липсва обаче и негативният опит: „В нашата сфера пазарът е пренаситен от т.нар. ‚Online tutorial-и‘ и за съжаление малка част от тях са от качествени и утвърдени източници.“/Капитал/