Тежък дар, Уилям Кент Крюгер

ТЕЖЪК ДАР
Уилям Кент Крюгер

стр:   336
цена: 17 лв.
ISBN: 978-619-01-0115-4

Ню Бремен – Минесота, 1961. Всичко започва със смъртта на едно малко момче, убито на релсите от идващия насреща локомотив на Юниън Пасифик. През това лято смъртта ще е честа посетителка в градчето и винаги в различен облик: Злополука. Естествена смърт. Самоубийство. Убийство.

Това е времето, което Франк и Джейк, будните синове на местния пастор, винаги ще помнят. Защото това лято променя живота им завинаги. И макар че са само малки момчета, едва на 13 и 11 години, Франк и Джейк се оказват в центъра на злощастните събития, сполетели малката общност. За скръбта няма възраст и понякога се налага да пораснеш по-рано от предопределеното.

Има ли как да избягаме от действителността, за да съхраним невинността на детството? Или поемайки от бремето на онези, които обичаме, съзнателно навлизаме в света на възрастните? Можем ли да надмогнем обстоятелствата и да запазим човешката си същност, въпреки нещастието? Или може би – точно заради него. Защото само изминалите трънливия път на страданието могат да се сдобият с тежкия дар на мъдростта.

Един роман за изборите, които правим, и неизбежните последствия. За възмездието и прошката. Но най-вече – за израстването и чудото на любовта.

„Тежък дар” е отличен с множество престижни литературни награди, сред които и наградата „Едгар” на името на Едгар Алан По за най-добър роман за 2014 г.