Математическата гимназия обучава 1000 програмисти по национална програма за IT кариера

Над 1000 ученици ще бъдат обхванат от Националната програма „Обучение за IT карирера“. Целта е да се подготвят кадри, които са необходими за бизнеса.

Завършилите ще получат диплома за професионално образование по специалността „Приложен програмист“, това заяви Ивайло Старибратов, директор на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив.
Обучението ще се провежда в 5 училища-центрове в страната. Математическата гимназия в Пловдив е водещ център за областния град, а също и за Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Кърджали.

Ще се търсят максимален брой ученици от 10 клас. Причината е затова е, че програмата е за три години. В нея могат да се включат ученици от всички училища, но без тези, които се обучават в специалността „Компютърни науки“, обясни Ивайло Старибратов.

Желаещите трябва да се регистрират до 10 ноември в специална платформа на сайта на Математическата гимназия в Пловдив. Пресяването на кандидатите ще става чрез входящ електронен тест, който отчита мотивацията на кандидатите.

Директорът на Математическата гимназия подчерта, че обучението е иновативно. Часовете ще се провеждат в реална работна среда, а някои от тях ще се водят едновременно от учител и IT специалист, коментира Старибратов.
Красимир Стоянов, представител на IT сектора подчерта, че целта е елитното образование по математика и информационни технологии да се превърне в масово.

Обучението ще е модулно и в извън учебно време. Над 50% от учебната програма е разработена с участието на IT сектора.бнр