Носителите на британската Olivier Award танцуват в Пловдив

Белгийската компания Peeping Tom гостува в Пловдив на фестивала One Dance Week със спектакъла „Майка” в събота от 19.30 ч. в Дома на културата „Борис Христов”.

Спектакълът интерпретира различните състояния на майката и етапите в живота й. Изважда на показ сложния й вътрешен свят, страховете и мечтите й. Излиза извън очевидното, за да я покаже такамва, каквато вероятно не я познаваме.

Компанията Peeping Tom вече 17 години е емблема за хиперреалистична танцувална естетика, разположена в конкретно пространство – градина, всекидневна, мазе, жилищен контейнер на фона на снежен хълм. В основата на всички продукции на компанията стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Peeping Tom е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за “Le Salon”, награда “Mont Blanc” за млади режисьори на фестивала в Залцбург, Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът „32 rue Vandenbranden” спечели престижната британска награда Olivier Award за най-добро танцово представление, а “Vader/ Баща“ надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за съвременен танц Peeping Tom през 2000 г., а в момента са нейни артистични директори.
www.plovdivtime.bg