Лидия Кирева показва цветовете на душата си в Пловдив

Лидия Кирева показва цветовете на душата си в първата си самостоятелна изложба във фоайето на Дома на културата „Борис Христов”. Художничката представя 50 творби, рисувани само с пръсти и шпатула.

Тази изложба е сбъднат сън за мен. Винаги съм мечтала да рисувам, но така се стече животът ми, че не можех да се отдам на тази си страст. Като момиче родителите ми ме възпряха да уча рисуване, после ме грабна животът, разказва Лидия. Всичко за нея се променило по време на едно пътуване до морето, когато в ръцете й попаднал лист и не се въздържала. Започнала да рисува, а после вече не искала да спре.

След завръщането у дома си купила темперни бои, картон и започнала да работи. Отдала се на любимите сюжети – пейзажи от балкана и морето, цветя.

Една вечер импулсивно разрязах лист картон на четири, отворих боите и започнах да рисувам цветя с пръстите си. След това се заинтересувах от тази техника, открих и други като мен и до днес не спирам да предавам на платното образите от въображението си, разказва Лидия.Първите уроци младата жена получила от Мирела Асенова, а после започнала да посещава ателието на Милен Сиромашки. Той се превърнал в ментора, който я научил да бъде себе си и да се изразява на платното по най-добрия начин. В началото домът й бил ателие, но днес работи в собствената си книжарница в село в близост до Пловдив.

Сред книгите Кирева създава светлина и радост в картините си и ги споделя с всеки, прекрачил прага на импровизираното ателие.

За онези, които искат да се насладят на таланта й на самоук художник, изложбата в Дома на културата продължава до 16 октомври.
www.plovdivtime.bg