В Медицинския университет в Пловдив бе открит първия за България информационно-административен център

Единственият по рода си в България университетски информационно-административен център беше открит днес. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, заместник-министърът на образованието Петър Николов и ректорът на Медицински университет проф. д-р Стефан Костянев.

В присъствието на много преподаватели, студенти, ректори на университети, заместник-кметове на Община Пловдив, кметове на райони и областния управител новата придобивка бе официално открита.

Центърът ще предоставя допълнителни информационни услуги на българските и на чуждестранните студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите първокурсници.

„С изграждането на един такъв център Вие давате прекрасен пример и вдигате още по-високо летвата на Медицински университет – Пловдив. Освен обучението по медицина няма друго, което да се радва на такъв интерес от студентите от страната и чужбина. Вие до голяма степен ще предопределите бъдещето на здравеопазването на България“. С тези думи се обърна към присъстващите министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и пожела успех.

В сградата на новия университетски център са обособени три функционални звена. Първото ще предоставя пълна информация за стъпките на адаптация на новоприетите студенти.

Второто е за административни услуги, където ще се извършва консултиране и подготовка на документи, необходими за МВР, здравни застраховки, банки и други.

Третото специализирано звено ще обслужва и подпомага студенти в неравностойно социално положение и специализантите.

„Всички знаем, че материалното е преходно. Само тогава, когато материалното се съчетае с духовното по хармоничен начин, то се превръща в артефакт от нашия живот. Затова градежът на читалища в миналото, на църкви, училища и на университетски сгради днес, е най-добрата инвестиция в бъдещето. Това не минава без следа, това остава! Честито и на добър час!“, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

В модерния сграда ще бъде осигурено комплексно информационно обслужване на студентите. В нея се намират и двата вече функциониращи центъра –Информационен център и Център за кариерно развитие, както и Учебен отдел на Ректората. Тук са и административните офиси на Факултета по медицина и на отдела „Следдипломно обучение“.

Инвестицията е на стойност 3 241 692 лева. Има още и зали за презентация, информационни и приемни зали за обслужване на студентите, каса, книжарница и интернет-кафе.
www.plovdiv.bg