Класика, джаз и фолклор в Дни на музиката в Балабановата къща

На 14 октомври в Балабановата къща от 18.30 ч. швейцарското Chamber Jazz дуо KOVA – ZAPPA ще предложи музикален език, който излиза извън границите на различните стилове – класика, джаз, рок, фънк, за да постави на преден план изразителността и комуникацията.

Двамата изтъкнати музиканти Ивайло Ковачев (пиано) и Матиа Заппа (виолончело), обединени от своята изключителна виртуозност и креативност, предават комбинацията от класика и джаз с необикновена елегантност във фразирането и в същото време чрез атрактивен начин на споделяне с публиката.

Ангелогласният Академичен народен хор на АМТИИ – Пловдив ще озвучи Малката Раннохристиянска базилика под вещото ръководство на своя главен диригент проф. д-р Костадин Бураджиев на 15 октомври от 11.30 ч. Хорът притежава широк диапазон в стиловата палитра на репертоара си – от изворната народна песен от различни региони на страната до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др.
За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от композиторите Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша).
www.podtepeto.com