Управляващи заплашиха журналиста Виктор Николаев с уволнение и „гейт“ заради въпроси

Журналистически въпроси около актуалните скандали в държавата – за роднинските назначения в Хасковската община и за сделката за изтребители за армията,предизвикаха днес бурни реакции у представители на управляващата коалиция, които стигнаха до заплахи за уволнение към водещия на сутрешния блок в „Нова телевизия“ Виктор Николаев.

Аз за такъв въпрос уволнявам
В интервю рано сутринта принудително оттегленият като кандидат за шеф на Комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи поредица от нецензурни изявления от парламентарната трибуна , беше провокиран с въпроса дали решението за преговори с компанията „Грипен“ за изтребители е взето от „една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.“. Препратката към книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“, която Тодоров написа преди 4 години в критика срещу настоящата си партия и нейните лидери, вбеси политолога. „Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви – и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й“, предупреди той Николаев, намеквайки за оттеглянето на Анна Цолова. Преди месец „Нова телевизия“ неочаквано обяви, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави собствено лайфстайл предаване. Решението беше обяснено с отдавна подготвян проект, въпреки че Цолова фигурираше в заставките на сутрешния блок за новия сезон.
По-нататък в интервюто Антон Тодоров извади схема с картинки и снимки – подобна на
разпространената от колежката му Елена Йончева от БСП за Делян Добрев и обясни, че представя роднински назначения в детска градина в община Брегово. В заключение попита водещия какъв въпрос би задал по тази тема. Репликата на Николаев „Защо сте наточен толкова на тази детска градина?“ обаче видимо не му хареса и той заключи: „А, не, за такъв въпрос аз, ако бях шеф на „Нова“, уволнявам“.

Ще разработя един „Викторгейт“
Минути по-късно следващият събеседник в сутрешния блок – вицепремиерът Валери Симеонов, коментира назначенията на приближени до депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, като обясни ситуацията с назначението на тв водещия. По думите на Симеонов – лидер на НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, няма никакъв проблем в назначенията, щом хората си вършат работата, а медиите възбуждат низки страсти в обществото.

Симеонов обяви, че назначените и Делян Добрев не са виновни за случилото се, а отговорността е единствено на кмета, който не е обявил конкурс, а ги е назначил с временен договор, който след това е бил удължен. Той обаче даде да се разбере, че това е честа практика. „Вие с конкурс ли сте назначен? Не. Сложили са ви на временен договор и са ви удължили (договора – бел.ред) . И останахте сам на всичкото отгоре“, обърна се вицепремиерът към Виктор Николаев, отново с намек за отсъствието на екранната му партньорка Анна Цолова.
Последва този диалог:
Валери Симеонов: Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде?
Виктор Николаев: Работят.
Валери Симеонов: Къде работят? Използвали са връзките на водещия на „Нова телевизия“?

Виктор Николаев: Най-вече…
Валери Симеонов: Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един „Викторгейт“.Иначе ще трябва да ви взема от заплатата
Във вторник зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се появи за интервю в „Нова телевизия“, водейки със себе си друг събеседник – продуцента Александър Методиев. Николаев обясни, че присъствието на продуцента е било поставено като изрично условие от Караянчева за нейното участие в сутрешния блок и обсъждането на казуса „Делян Добрев“. От разговора стана известно, че Методиев е извикан, за да разкаже за професионалните си отношения с Елена Йончева, от която тръгна скандала в Хасково. Караянчева отговори на няколко въпроса в началото на интервюто и поиска да се даде думата на Методиев. На ироничното предложение на Виктор Николаев тя да задава въпросите на доведения събеседник, отвърна: „Е, не, няма да ви отнемам това, защото иначе ще трябва да ви взема от заплатата“.

Мрежите: Позорно е политици да заплашват журналисти
Поведението на политиците предизвика остра реакция в социалните мрежи. „Сега разбирам гениалния замисъл на Антон Тодоров, решил е да разбие Шайката отвътре. С всяко следващо телевизионно участие и изказване е много близо до тази своя цел“, посочва политологът Милен Любенов във „Фейсбук“.

Пиар експертът Любомир Аламанов допълва: „Ужасно е, когато представящи се за проевропейски настроени политици заплашват журналисти в ефир. Позорно е.“Антон Тодоров, представител на ГЕРБ към Виктор Николаев, водещ в Нова ТВ: „За такива въпроси уволнявам.“
„Заплахите и подмятанията, които целят да притеснят и затворят устите на журналистите, са изключително тревожно явление в страна с претенции за демокрация. Тази агресия е още по-неприемлива, когато произтича от депутати от управляващата партия. Не трябва да има никаква толерантност към изблици, в които прозира желание за репресия срещу хора, които си вършат работата. Това поведение разкрива носталгия към желязната хватка на властта в епохата на тоталитаризма“, пише в мрежата политологът Петър Чолаков. Той призовава журналистическата гилдия да излезе с категорична позиция за репликите на Антон Тодоров.
ГЕРБ: Няма неудобни въпроси, а неточни отговори
Четири часа след интервюто парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението на депутата и посочва, че той изразява личното си мнение. „Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори“, се казва в позицията.

„Нова телевизия“: работата на журналистите е да задават въпроси
В разпространена по обед позиция „Нова телевизия“ посочва, че приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение.

„Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми“, се казва в позицията./Дневник