Дигиталната мрежа EDIT прави проучване на българските иновативни компании

Отворената мрежа за дигитални иновации EDIT организира проучване на малките и средните български компании, които работят в сферата на дигиталните продукти и услуги. Проучването се провежда за втора поредна година, като този път организаторите се надяват то да достигне до по-голям брой фирми и така се направи по-добра представителна извадка от сектора с иновации. България е една от малкото европейски страни, в които все още няма завършено подобно проучване. „Компаниите, които са част от проучването, са в голямата си част стартъпи, но избягваме тази дефиниция, защото много от тях не се идентифицират с нея“, коментира пред „Капитал“ Александра Козбунарова, програмен координатор на мрежата.

Според официални данни в момента в България има над 3 хил. компании в IT сектора. Една от целите на проучването на EDIT е да се провери каква част от тези компании влизат в графата иновативни бизнеси, какви са възможностите за растеж пред тях, какви технологии се разработват от тях и за кои сектори са предназначени. „Мотивацията ни е следната: подобни проучвания в България не се правят, такива данни не се събират, а сега предстои ново раздвижване на капитали в сектора“, казва още Козбунарова.

Новите частни фондове
По думите ѝ в България в момента се структурират нови частни фондове и вероятно до края на тази година ще бъдат създадени два нови такива. Държавният Фонд на фондовете също е пуснал процедури за структурирането на три нови фонда за акселериране и инвестиции в начален етап. Прогнозният портфейл е от малко над 60 млн. евро. „За да бъдат инвестирани умно тези пари, за да бъдат подбрани правилните фонд мениджъри, трябва да се разчита на данни“, казва Козбунарова.

Според миналогодишното изследване на EDIT 44% от компаниите, участвали в него, са разработвали софтуер. Сега целта на мрежата е по-голяма, като се съберат данни от повече компании, а върху въпросните софтуерни фирми се направи по-мащабно проучване какъв точно софтуер се прави и накъде е насочен той. Друга голяма част от миналогодишното проучване – 24%, е била в сферата на електронната търговия, където отново се търси по-голяма конкретика.
Първото проучване от страна на EDIT мрежата определя по-скоро като тестово, но заради него организацията успя да привлече технологичния гигант Google като свой партньор. ЕDIT в момента прави и обиколка на страната, като преминава през редица български градове, включително и по-малки дестинации като Габрово и Враца./Капитал