Слабата съдебна система подкопава развитието на икономиката

Слабата съдебна система подкопава развитието на икономиката у нас и поставя страната ни редом до тези от Близкия Изток и Африка.

Това показва проучването „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017“, изготвено от канадския институт „Фрейзър“ и представено у нас от Института за пазарна икономика (ИПИ). То представя картината през 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Добрата новина е, че България все пак се придвижва с две места напред в класацията за икономическа свобода и заема 48-ма позиция от 159 държави и територии,
включени в изследването.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително./извадка медияпул

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.
Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 т., като 10 т. е максималната икономическа свобода.

Докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до по-високи доходи на човек от населението, по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението, по-малък дял на хората в бедност, по-дълга продължителност на живота, по-добра защита на гражданските свободи и до по-голям икономически растеж.

Къде е България?
Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.39 точки от максималните 10 (при 7.37 точки и 50-то място в миналогодишното проучване). Това отрежда на страната ни 48-мо място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана