Мозайка на приятелството

„Мозайка на приятелството“ е инициатива, чиято цел е да стимулира и подкрепи естествения творчески потенциал, който притежава всеки човек още от най-ранна възраст.

Насочен е към тийнейджъри до 18 години, с които ще работят известни творци от различни области на изкуството, преподаватели, медиатори и психолози.  Първостепенен приоритет на проекта е включването на деца със специални образователни потребности, които ще бъдат интегрирани като сътворци чрез участие в групови пърформанси. Срещите ще се провеждат всяка неделя през октомври на различни места в Пловдив. В тези октомврийски следобеди учениците ще имат възможност да творят, да създават нови приятелства, да научат повече за непознати досега факти, истории и творчески идеи под ръководството на известни артисти и преподаватели. Ето и част от тях:  Анжела Минкова, Атанас Карадечев , Константин Добройков, Диана Папазова, Мина Денева,Таньо Павлов и др.

Важен акцент в „Мозайка на приятелството“ е толерантността в отношенията, приемането на различните и помощта за младежи, които искат да развият таланта си, независимо от предизвикателствата на живота.

Проектът е създаден от група художници и музиканти, организирани от „АНЖЕЛАРТИС“ ЕООД, в партньорство и с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Проектът е спечелил финансиране по Компонент 3 „Гражданска активност“ по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив за 2017 г.

Пърформансите „Мозайка на приятелството“ще се реализират в групи от 5 до 10 души в рамките на следните направления:

1. „Цветове на приятелството“

Изследване отношението към цветовете чрез изобразително изкуство –живопис,      графика, рисуване с пръсти, създаване на индивидуални и групови тематични картини, ЕБРУ (древно персийско изкуство за рисуване върху вода).

2. „Докосване

Изследване на възприятията – работа с глина и пясък, плъстене на вълна, изработване на текстилни колажи, мозайки, пъзели и мандали.

3. „Музика под дъгата“

Хармонизиране на емоциите чрез езика на музиката – активно слушане, свирене, пеене и импровизация.

Партньори на проекта са: Културен център „Тракарт“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Читалище „Иван Вазов- 1905“, Детски център „Слънчице“ и Школа по рисуване “ М&М „. По всички въпроси, засягащи общуването и емоциите, ще търсим съдействие от психолога на проекта – Радка Цонкова.

Проектът #МОЗАЙКА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО ще завърши с изработването на истинска мозайка-пано, обединяваща върху обща основа творбите на тинейджърите, както и знаците, запечатали емоция, послание или спомен за прекараното заедно време. В завършен вид мозайката ще бъде представена по време на закриващото събитие-концерт в Балабановата къща на 5 ноември 2017 г.

Заповядайте на откриването на 24 септемвриот 11.30 часа в Културен център „Тракарт“.  Първото занимание ще е общо за всички участници. Анжела Минкова ще ни въведе в тайнството, наречено ЕБРУ! Да споделим емоцията!
www.plovdiv.bg