България, Курт Хауке

БЪЛГАРИЯ
Курт Хауке

стр:    216
цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-01-0098-0

40-те години на ХХ век. България е част от Тристранния пакт и с помощта на германското оръжие постига националния си идеал – присъединяването на Македония, Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Курт Хауке, главен секретар на Германско-българското дружество, включва в книгата си много данни за състоянието на българската промишленост и селско стопанство в предвоенните години, прави обширен исторически обзор и вмъква интересни наблюдения за българската народопсихология.

В изданието ще намерите 141 уникални снимки от всички краища на България, включително новоприсъединените земи, както и седем карти.

„Земите, които българският народ населява днес, от хилядолетия са били кръстопът, свързващ Азия и Европа. Отново и отново са заливани от север и юг, от запад и изток; от степите на черноморския район или Мала Азия от народи с различен расов произход. Траките, илирите, келтите, гърците, римляните, остготите, аварите, славяните и прабългарите са преминавали през тези земи, заселвали са се и са властвали. След създаването на българската държава през VII век върху тази територия са упражнявали влияние Византия, Турската империя и накрая, през последните 150 години – политическите и властови интереси на империалистическите европейски Велики сили, които използват своите материални и духовни възможности така, че невинаги е от полза за естественото развитие на самостоятелните местни сили.“

– Курт Хауке