„Каменица“ стартира новия си проект в родния Пловдив

Вицепремиерът Томислав Дончев и посланикът на Кралство Белгия Н.Пр.Франсоа Бонтан бяха сред гостите на събитието

Традициите на пивото у нас тръгват от тук, от Пловдив. Мястото се е наричало Петрино тепе от гръцката дума за камък – „петрос“. От там и името – Каменица, тази приказка-истина разказаха днес от ръководството на компанията, завръщайки се с новия си проект в родния град.

„Първото пиво на България тръгва от Града на тепетата. Основателите на фабриката през 1881-ва са имали новаторски дух и виждания занапред, ние в момента правим точно същото. Това ще бъде първата Пивоварница в България, която ще продължи традициите на компанията и ще се концентрира върху това, което на български се нарича занаятчийска бира.

Това място ще ни позволи да осъществим очакванията на нашите потребители за крафт бира. Освен това, Каменица ще бъде и един съвременен мултифункционален комплекс. Освен занаятчийската пивоварна ще има естествено бирария, където в буквалния смисъл на думата, ще има възможност да се консумира бира, сварена на място. Това, което едно време винаги е било въпрос към живеещите наоколо имат ли тръба за бира. Не , нямали са, но сега това нещо можем да го осъществим почти буквално.

Бирария, ресторант, ще има също така и Музей на бирата, който ще съхрани началото на пивоварната индустрия в България и ще бъде нещо изключително интересно за пловдивчани и гостите на града.“

Проектът е на стойност около 2 милиона евро  и обхваща терен от 3500 кв. метра. Включва микропивоварна, посетителски център, заведение, парк и амфитеатрална сцена. Комплексът се очаква да отвори през следващата година и ще осигури 50 нови работни места.

Вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Кралство Белгия Н.Пр.Франсоа Бонтан и кметът на Пловдив Иван Тотев бяха сред официалните гости на церемонията за символичната първа копка за изграждането на мултифункционален комплекс на мястото на бившата бирена фабрика на Каменица.

„След тази над 110-годишна връзка, сега очакваме през 2019-а не само Музея да бъде открит, а Каменица да бъде един партньор с нас, за да може да популяризираме още повече Пловдив,“ коментира Тотев, поздравявайки инвеститорите.  Той напомни, че Пловдив е първият български град, който направи фестивал на крафт бирата и каза, че се надяваме сега това събитие да стане традиционно.

Томислав Дончев разказа как преди няколко години на събитие на Съюза на пивоварите един европейски благородник му казал, че пивото било лубриканта на социалното общуване и правело от хората общност, по-усмихнати и по-добри. После изтъкна, че страната ни е не само чудесно място за консумация на пиво, но и отлично място за производството ѝ. „По-важното е, че всеки, който инвестира, гради, разширява мащабите си на работа вярва в бъдещето на България. Затова, стига приказки и хващайте лопатите,“ завърши вицепремиерът Дончев.
www.podtepeto.com