Започват Празниците на Стария град

Седемдневен маратон от множество концерти, изложби, ревюта и акции на открито ще зарадва пловдивчани и гостите на града за Празниците на Стария град.

Форумът тази година е под мотото „Вдъхновение“ и започва на 18 септември с откриването на изложбата „Символите на Стария град“ на пл. „Централен“. Час по-късно на Античния театър е танцовият спектакъл „Заедно“ на фолклорните ансамбли „Тракия“ и „Странджа“.

В следващите дни в къщите „Недкович“ и „Стамболян“ и Старинната аптека „Хипократ“ ще бъдат открити няколко изложби, насочени към възрожденския бит и модните тенденции в края на ХІХ век, лечението през античността и средновековието, както и експозиции, посветени на Вазовия Сопот. Ще бъде представен и документалният филм „Светът на Ди Киро“.

Специално ревю-спектакъл за празника подготвят студентите от Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство. Те са избрали мотото „Антична“ мода за проекта, който ще представят на 19 септември от 18.30 часа в Малката Базилика.

Едно от най-атрактивните събития по време на Празниците на Стария град ще бъде Есенният панаир на занаятите. Той се открива на 21 септември от 17,45 часа с шествие по калдъръма от Етнографския музей до Узун чаршия. В следващите дни то 24 септември по ул. „Стръмна“ занаятчии ще майсторят заедно с гостите си. Римският стадион пък ще се превърне в зона за магии в петък от 11 до 21,30 ч.

В събота – 23-и, галерията на „Златю Бояджиев“ ще отвори вратите си за театър на сенките“, а вечерта от 21 часа артисти и възпитаници на училищата по изкуствата под тепетата ще представят спектакъла „Легенди и митове за създаването на Пловдив, сенки от Тримонциум“ на Римския стадион.

Неделният ден също ще предложи любопитна програма. В 17 часа в Малката Базилика ще има премиера на „Праисторически буквар“ на палеобалканските писмености и мобилното приложение “Prabukvar” с разширена реалност. Събитието е в памет на археолога ст.н.с. Петър Детев.

Закриването на Празниците на Стария град е на 24 септември, от 19 часа с концерт на Берковската духова музика на Римския стадион. Музикалният празник е част от програмата на VІІІ международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.
www.marica.bg