Уикенд на „Алея на книгата“

 През почивните дни софийското издание на пътуващото изложение „Алея на книгата“ ще предложи богата програма от съпътстващи събития, с които да отбележи няколко празнични поводи и даде финален акорд от турнето тази година, преминало по-рано през Пловдив и Варна.

 събота, 16-и септември

Ден след старта на новата учебна година, столичната „Витошка“ се превръща в празничен домакин на маскараден бал за приятелите на книгите.

Започваме още в 10:00 ч. с поетично еко-пътешествие за малките, в което ще ни води младият български художник Радослав Соколовски.

Всички костюмирани, малки и пораснали деца, очакваме в 11:00 ч. до паметника на Алеко Константинов, за да се присъединят към бал и шествие на литературните и комикс герои – „Cosplay бал – костюмираните са на ход“. Събитието е част от Алея на книгата“, с организатори Софийският международен литературен фестивал и Асоциация „Българска книга“.

Cosplay балът ще започне с конкурс за най-артистичните участници, завършвайки с шествие по протежението на „Витошка“. Всички костюмирани ще си тръгнат с награди, предоставени от членовете на Асоциация „Българска книга“ и партньори на събитието, а най-артистичният и атрактивен участник ще бъде избран от международно жури.

В 12:00 ч. илюстраторът Мая Бочева и детската публика ще потърсят отговор на въпроса „Кой светна луната“, като Мая ще сподели с всички ни как се създават илюстрации към детски книжки. Веднага след това, в 13:00 ч. посрещаме детска вокална група „Средногорски звън“, за да изпеем заедно творчеството на Йоана Мирчева и Боби Мирчев.

В 15:00 ч. Ви каним на тренинг-сесия „Въображението – основен витамин за четенето и паметта“ с Анастасия Димитрова и посланието, че винаги има шанс да провокираме у децата обич към книгите и ученето.

В 16:00 ч. на Алеята ще нищим „Патилата на метлата“ заедно с преводача на третата книга на британската детска писателка Джулия Доналдсън. Илюстрации към книгата отново от Аксел Шефлър.

Тази година Асоциация „Българска книга“ – организатор на Алеята – е партньор на Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“, като всички желаещи могат да дарят книги и учебни помагала за деца от българските училища в чужбина до Литературния кът на Алеята.

Пунктът, подкрепен от Time Heroes  и прекрасните ни, изкушени от книгите, доброволци, е активен всеки ден, в работното време на събитието, а концертът за финал на кампанията е в събота от 18:00 ч. Водещ на събитието е Марина Матева, едно от лицата на „По света и у нас“. Очаква ни музикална програма за по-малките и за порасналите читатели с urban dance /*градските/ танцьорите от „Pachoville”, балет „Роберта“, участниците в детската „Евровизия“ Лидия Ганева и Магдалина Илиева, а около19:00 ч. към нас се присъединяват музикантите Косьо (познат като Константин Кацарски или Koka Mass Jazz) в комбинация с безкомпромисния вокал Криста, а също акустична формация „Ginger Groove“ с джаз импровизации на любими френски шансони.

неделя, 17-и септември

Алея на книгата Ви очаква и в неделния ден, когато в приятната за градска разходка компания на хиляди книги, да отбележим и официалния празник на столицатаДеня на София.

В 11:00 ч. в Литературния кът гостуват Джеки Стоев и Джони Пенков, пък и Чарли, или лошите момчета на културата, които с годините нито стават по-добри момчета, нито престават да бъдат момчета. Приятели вече повече от 50 години, определяни като „рядка порода интелектуалци“, те са носители на наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното.

В 13:00 ч. Издателският център на Нов български университет представя един необичаен, но вълнуващ философски поглед към света на хората – този на Марк Роуландс, като триото събития, заключващи сезон 2018 г. от Алея на книгата, са от 16:00 до 19:00 и ще Ви срещнат с младия автор Стела Илиева, с първия Енциклопедичен пътеводител из Трънския край и вълнуваща селекция от книжни заглавия за деца и младежи, представена от издателство „Ергон“. Изложбените шатри ще бъдат активни до 20:00 ч.

Асоциация „Българска книга“