Заради агресията в болниците: Пряк контакт с радиовръзка между медици и прокурори

SONY DSC

Прокурори и медици ще имат пряка и неформална връзка помежду си в случаи на проявено насилие от страна на пациенти или придружаващи ги, заяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова след среща с директора на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Четирима пловдивски прокурори ще осъществяват незабавна връзка с медиците при всеки един случай на насилие, за да се запазят доказателствата и да се започне работа по подобни престъпления, допълни Мутафова. Лечебните заведения пък ще определят свой координатор, който да държи връзка с прокуратурата.

Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката с охранителите в случай на агресия срещу тях, уточни проф. Джамбазов. Очакванията са охраната да може да реагира до 2 минути, след което сигналът да се изпраща и до близкото районно управление на полицията и прокуратурата, за да се действа незабавно срещу извършителите на престъплението.

Ще има и горещ телефон, който ще бъде директно свързан с прокуратурата. Той изрази възмущението си от последния случай на агресия в спешния център на Детско отделение, при който е пострадала лекарка. Тя все още се възстановява от преживяния стрес. Над 70-80 деца на ден минават през този център, а те работят при недобра среда и въпреки това се опитват да помогнат на всяко дете, каза Джамбазов. Според него последните случаи на агресия показват липса на уважение към държавата, институциите и хората, които оказват помощ.
www.dariknews.bg