Юнкер: България трябва да бъде приета в Шенген

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенгенската зона. По думите му Хърватия също заслужава да е там, но когато изпълни необходимите критерии.

По време на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз Юнкер заяви, че Европа трябва да продължи да приема бежанци и да не се превръща в „крепост“.

Юнкер подчерта, че в европейската общност не трябва да има граждани и работници „втора ръка“. „Европа трябва да диша с двата си бели дроба – източният и западният. В противен случай нашият континент ще се задуши“, заяви председателят на Европейската комисия.

По отношение на борбата с тероризма, Юнкер призова за по-тясно сътрудничество между разузнавателните служби на отделните страни. През изминалите две години в Европа бяха извършени терористични нападения, при които стотици цивилни граждани бяха убити или ранени.

Юнкер каза също така, че Европейският съюз ще има повече от 27 членки в бъдеще. Той обаче изключи възможността Турция да се присъедини към европейската общност в „обозримо бъдеще“.

В речта си пред европейския парламент Юнкер похвали прогреса на Европа по отношение на миграцията и защитата на външните граници. В същото време обвини Турция, че се е дистанцирала от ЕС, призовавайки властите в Анкара да спрат с личните атаки към европейските лидери./ФАКТИ/