Под погледа на МВР бандата за отвличания прибра солиден откуп

С плащането на огромен откуп 25-годишният Адриан Златков – син на собственик на голяма автокъща в столицата, беше освободен благополучно, но престъпниците получиха ясен знак, че подобно престъпление може да им се размине без последици.

Въпреки опитите на управляващите да неглижират случая е очевидно, че в София отново вилнее нагла банда, а МВР две седмици не постигна абсолютно никакъв напредък в разследването. Никой не беше арестуван, не се чу за претърсвания и блокади на пътища, за да се издирят похитителите и техните тайни квартири. Вчера вътрешното министерство запази пълно мълчание по случая, а съобщението му от неделя беше в духа на здравното министерство: „Тази вечер е намерен издирваният Адриан Златков. Той е в добро здравословно състояние.“
Години наред ръководството на ГЕРБ обясняваше, че още при първото си управление е разбило групата на „Наглите“ и благодарение на това вече нямало отвличания и плащане на откупи. Този мит беше разбит с отвличането на 25-годишния Адриан. Той прекара 11 дни в плен, а накрая баща му Тони Златков призна публично, че е платил сериозна сума като откуп.

Младежът беше отвлечен в края на август. До последно се твърдеше, че не е искан откуп от похитителите му, че не се водят преговори с тях, че не е ясно дали става дума за отвличане. Лансираха се основно версии, че причина за изчезването на младежа може да е бизнесът на баща му или лични взаимоотношения.
В неделя вечерта се разбра, че става дума за класическо отвличане с цел получаване на откуп. Бащата на отвлечения Тони Златков вчера обясни, че лично той е преговарял с похитителите, които се свързали с него още на втория ден след отвличането. Комуникацията се осъществявала с есемеси. Предаването на парите станало в събота. В неделя привечер младежът е бил изоставен от похитителите си на пътя, на 20 км преди Панчарево. Златков спрял кола на автостоп и стигнал до бензиностанция в квартал „Горубляне“. От там се обадил на родителите си от телефон на хората от автомобила. После бащата отишъл и го прибрал. Златков-баща отказа да каже колко е платено на похитителите, само уточни, че става дума за сериозна за семейството му сума. По неофициална информация откупът е бил 3 млн. лв.

„Адриан си е вкъщи, добре е, не е упражнявано насилие над него“, обясни Тони Златков. „Нямам врагове, бизнесът ми е изключително чист“, допълни той и категорично изключи версията, че отвличането може да е заради работата му. Според него синът му също нямал врагове. Златков-старши дори благодари на похитителите, че не са употребили насилие спрямо сина му. През цялото време той много внимаваше или направо отклоняваше въпросите, свързани с тях. На няколко пъти повтори, че просто иска да си върнат стария организиран живот, а веднъж дори посочи, че няма да търси отмъщение. Вчера стана ясно, че семейството вече има сериозна охрана.
Вътрешният министър Валентин Радев не пророни и дума публично, но депутатите от вътрешната комисия на парламента ще го разпитват за подробности по разследването за отвличането на Адриан Златков на редовното си заседание в сряда. Според неофициална информация полицията е била в течение на преговорите и плащането на откупа. По правило МВР е против плащането на откуп и преговори с престъпниците. Тони Златков отклоняваше всички въпроси, свързани с МВР.

Отвлеченият преди години бизнесмен Киро Киров коментира пред Нова тв: „Появиха се много коментари, че това са остатъци от „Наглите“, които са преорганизирани, това е твърде възможно, тъй като бяха осъдени 4-5-6 човека, а групата беше по-голяма.“ Киров разкри, че близките на Златков поискали среща с него, но след 40 минути я отменили.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов допусна в ефир, че „може да се направи припокриване с групата на „Наглите“, но е възможно и да е новосформирана група“. Той призова да се запази мълчание от полицията, за да не се информират похитителите как върви издирването им. „Убеден съм, че ще бъде реализирана тази група. Недопустимо е да се връщаме във времена, които смятахме, че вече са забравени и са отминали“, заяви Цветанов. Той разказа, че при първото отвличане – на Румен Гунински, е бил министър на вътрешните работи и му бил зададен въпрос от журналист дали ще си подаде оставката, ако има още едно отвличане. Той бил готов да я подаде. „Тогава обаче поискахме толеранс от обществото за месец-два, за да се събере нужната информация“, каза заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ.Сега