Кралица на четири кралства, Нейно Кралско Височество Принцесата на Кент

КРАЛИЦА НА ЧЕТИРИ КРАЛСТВА
Нейно Кралско Височество Принцесата на Кент

Стр.  480
Цена:17.90 лв.
ISBN: 978-954-365-196-2

Стогодишната война бушува в Европа. Френското кралство се топи като сняг под силните лъчи на слънцето, кралят е луд, кралицата – напълно неспособна да управлява, благородниците водят братоубийствени войни, а бургундците клонят към съюз с Англия. Младият и войнствен крал на Англия, Хенри V, всеки момент може да присъедини към своите владения и последните френски земи. За Франция сякаш няма надежда.

Тогава една деветнайсетгодишна принцеса, родена в Арагон, встъпва в династичен брак с херцога на Анжу. Целта на този съюз е да прекрати постоянните вражди между двете династии за арагонския престол. Но бракът по сметка изненадващо поставя началото на една голяма любов, а появата на Йоланда Арагонска неочаквано спасява загиващата Франция.

Смела, проницателна, далновидна, Йоланда, която става кралица на Сицилия и Неапол, Кипър, Арагон и Йерусалим, се превръща в основна фигура на политическата карта на Европа – нейни агенти следят събитията навсякъде в Европа, тя вярва в силата на новата класа – търговци и граждани, бори се за обединение на враждуващите френски благородници, тя е онази, която отвежда в двора на пасивния, жалък Шарл VII една скромна селска девойка от Лотарингия, която с помощта на Йоланда ще се прочуе под името Жана д’Арк, Орлеанската дева…

Романът „Кралица на четири кралства“ разказва епичната, разтърсваща история на английското нашествие във Франция през XV-ти век. Излязла изпод перото на принцесата на Кент, самата тя потомка на кралица Йоланда, книгата е още едно доказателство как една интелигентна, смела и обаятелна жена успява да ръководи мъжете още дори в тъмното Средновековие.