От инфаркта може буквално да се избяга

Колкото по-бавно се движи човек, толкова при него е по-голям риска от заболявания на сърдечносъдовата система. До този извод стигнаха учени от университета в Лестър, Великобритания. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списание European Health Journal.

Връзката между скоростта, с която хората ходят, и смъртността е установена още преди време. Британските специалисти обаче стигнаха още по-далече, провеждайки мащабен експеримент в продължение на шест години. През това време те наблюдавали 420 хиляди британци на възраст от 39 до 74 години – 230 хил. жени и 190 хил. мъже. В началото на изследването никой от тях нямал сърдечносъдово заболяване. Те съобщавали с какво темпо обикновено се движат – бавно, умерено или бързо. Също така преминали редица тестове, определящи нивото на физическата им подготовка. Учените отчитали и други фактори – социалните условия, при които живеят, етническата им принадлежност, наличие или отсъствие на работа, прием на лекарства, употреба на алкохол и тютюн, начин на хранене.

По време на проучването 8598 участници в него (5184 мъже и 3414 жени) починали, като 1654 от сърдечносъдови заболявания.

В крайна сметка се оказало, че при хората, които обикновено ходят бавно, рискът от смърт бил 1,8-2,4 пъти по-висок в сравнение с тези, които се движат бързо. Любопитното е, че опасността била най-голяма при хората с недостатъчна маса на тялото, което може да свидетелства за недохранване или значителна загуба на мускулна тъкан в напреднала възраст.
www.jivotatdnes.bg