Вода с лимон – суперкоктейл за здраве и младост

Всички знаят, че човек не може да живее без вода, но често забравят за това, заменяйки я с газирани напитки, чай или кафе, като си внушават, че приемат достатъчно течности.
Но организмът не може да бъде излъган и не признава никакви заместители. А ако към обикновената вода прибавим и лимонов сок, започвайки деня си с този коктейл, то ползата ще бъде в пъти по-голяма. Каква все пак е тя?

Повишава се имунитетът

Лимонът е богат на витамин С, който в по-големи концентрации може да повиши съпротивителните сили на организма без каквито и да било лекарства. Затова и водата с лимон, когато се употребява ежедневно, укрепва имунитета и защитава от простуди. Тъй като нивото на този витамин лесно пада, когато сме подложени на стрес, специалистите препоръчват да се пие още една чаша вода с лимон при напрегнати ситуации, както и в сезона на респираторните инфекции.

Нормализира се работата на храносмилателната система

Лимонената киселина възстановява киселинно-алкалния баланс, който задава правилния ритъм в дейността на храносмилателния тракт. Водата с лимон неутрализира токсините, помага да се предотврати образуването на киселини и препятства подуването на корема.

Освежава се дъхът

Лимоновият сок в чист вид оказва агресивно въздействие върху зъбния емайл. Но в съчетание с вода се превръща в натурално изплакващо средство за устната кухина. Лимоновият сок неутрализира бактериите, предизвикващи лош дъх, и оставя приятен свеж привкус.

Намалява се теглото

Лимоновият сок съдържа пектинови влакна, които имат свойството да потискат чувството за глад. Затова обикновената чаша с лимон помага да се контролира апетитът и да се чувствате сити. В резултат не преяждате, а благодарение на ускорения метаболизъм и доброто храносмилане процесът на изгаряне на излишните мазнини се стимулира.

Подмладява се кожата

Лимонената вода извежда токсините от организма и го пречиства от шлаките. Когато тези вредни вещества не се задържат, кожата изглежда свежа и здрава. Влизащият в състава на сутрешния суперкоктейл витамин С въздейства на организма като средство, забавящо стареенето, възпира появата на бръчки и има подмладяващ ефект върху кожата.

Намаляват се болките в ставите

Водата с лимонов сок извежда от организма излишната пикочна киселина, която е една от основните причини за възпаленията и подаграта. Благодарение на това и болките в ставите намаляват.

Укрепва се нервната система и се повишава настроението

Самият аромат на лимон оказва успокояващо действие върху нервната система на човека и помага да се поддържа позитивното настроение. Лимоновият сок с вода действа много по-ефективно, гонейки признаците на тревога и безпокойство. Тайната на това вълшебно свойство се крие във високото съдържание на калий в лимона. Дефицитът на този елемент често предизвиква тревожност, страх и депресия.
www.jivotatdnes.bg