„Сцена на кръстопът“

21 представления от 4 страни, 18 трупи от 9 града с над 200 актьори – това съдържа афишът на 21-то издание на Театралния фестивал „Сцена на кръстопът 2017“. Форумът, чийто надслов тази година е „Театъра Пътят“, ще се проведе от 10 до 23 септември в Драматичния театър в Пловдив. Освен от България пристигат театри от Англия, Украйна и Турция – съобщиха организаторите.
„Лицето на това издание са многообразните варианти на любовта, защото има комедии, има мюзикъл за възрастни, оптически илюзии и дори цирк в една от пиесите.

В селекцията са и постановка по романа на Никос Казандзакис „Последното изкушение“, вариации на Шекспир, представени от английска трупа, поредният прочит на „Женитба“ на Гогол“ – заяви селекционерът на фестивала театроведът Богдана Костуркова.
По традиция старт на форума дава пловдивската трупа с премиера на постановката „Руски мармалад“ от Людмила Улицкая с режисьор Владимир Гурфинкел. Другата премиера на пловдивската драма е „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга с режисьор Крис Шарков. От родния град на Шекспир Стратфорд на Айвън пристига английска трупа, която ще играе класиката „Веселите уиндзорки“.

В съпътстващата програма на 19 септември е вечер, посветена на големия наш драматург Константин Илиев, по повод предстоящата му 80-а годишнина./BNR