Колектори се представят за частни изпълнители и заплашват граждани, предупреждава камарата

Представители на фирми за събиране на вземания (колекторски фирми) се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ), заблуждават гражданите и ги подлагат на психически тормоз.

За това сигнализира във вторник Камарата на ЧСИ в съобщение до медиите, в което се отбелязва, че по този начин колекторите нарушават правата на гражданите и злепоставят частните съдебни изпълнители.

Конкретният повод за съобщението са зачестилите сигнали в Камарата за такива злоупотреби, както и скорошна публикация в местна медия за гражданка, „пострадала от ЧСИ Пеев“, който многократно я тормозел. В регистъра обаче няма вписан човек с такова име.
Единствените органи, които могат да осъществяват принудително изпълнение срещу имущество на длъжниците, са съдебните изпълнители – държавни и частни, се сочи в съобщението. “ ЧСИ образуват изпълнителни дела само ако има решение или заповед за изпълнение, с които съдът се е произнесъл за наличието на задължения. Изключение правят публичните вземания на държавните институции и на общините, които по закон могат да се поемат от ЧСИ и без съдебно решение“, се казва още там.
Същевременно т.нар. колекторски фирми са търговски дружества, чийто бизнес се състои в събиране на чужди вземания или изкупуване на чужди вземания (най-често на доставчици на услуги), които после събират за своя сметка от длъжниците. За целта обаче колекторските фирми не могат да образуват изпълнителни дела и да ползват способите на принудителното изпълнение. Дори ако осъдят длъжник по договор за цесия и той продължава да отказва да изплати дълга, колекторските фирми трябва да се обърнат към частни или държави съдебни изпълнители. Има обаче данни, че понякога колекторите използват и похвати като тормоз и заплахи.
Сигнали за мними ЧСИ се получават още от 2011 г., още оттогава камарата разпространява информация какво трябва да правят гражданите, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител, се казва в съобщението на ЧСИ.

На първо място, по закон ЧСИ задължително комуникират писмено с гражданите, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнителното дело. По този причина, ако гражданин е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона, това означава, че някой неправомерно се представя за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява, пише в съобщението. Към него е приложен линк към регистъра на частните съдебни изпълнители, от който може да се направи пълна справка за действащите ЧСИ, включително по райони, номер в регистъра, адреси, телефони за контакт, електронна поща. Първото нещо, което един гражданин трябва да направи, когато получи съобщение от името на ЧСИ, е да направи справка в регистъра дали такъв ЧСИ съществува под номера, който е посочен, и ако има съмнение, да осъществи контакт с него.

„Към момента в България няма законов регламент за дейността на колекторските фирми, съответно няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Пострадалите от подобни неправомерни действия биха могли да се обърнат към КЧСИ, за да получат разяснения и съдействие“, пише в съобщението на камарата./в.Капитал/