Обездвижването взема все повече жертви

Две трети от възрастните европейци са недостатъчно физически активни

Специалистите предупреждават, че през последното столетие хиподинамията се превръща в бич за човечеството. И въпреки че лекарите обичат да връчват това „почетно звание“ на различни заболявания като диабет, сърдечносъдови проблеми или атеросклероза, то причината за всички тях често е обездвижването. То нарушава функциите на целия организъм, започвайки от опорно-двигателния апарат и стигайки до кръвообращението и понижаването на мускулната сила.

По данни на ООН две трети от възрастното население на Европа е недостатъчно физически активно. Затова и смъртността, дължаща се на хиподинамията, през последните години се е увеличила с 10%.

Неправилното хранене, дефицитът на физическа активност и пушенето са най-честата причина за преждевременно развитие на исхемична болест на сърцето.

Какви са основните причини за разпространението на обездвижването:

  1. Столетие след столетие продължителността на човешкия живот се  увеличава. Хората живеят по-добре, а продължителността на живота е нараснала 2,5-3 пъти в сравнение със средните векове. Тогава са живели по около 30 години. Днес е нормално да стигнеш 70-80 години и това не е границата. Затова може да се каже, че някога хората не са стигали до възрастта, когато хиподинамията нанася своите поражения.
  2. В сравнение с миналите векове начинът на живот на хората силно се промени. Някога са осигурявали препитанието си, гонейки мамути, копаейки по полетата. Сега, докато седят в офисите и пийват кафе, заплатата влиза в банковите им сметки. Мениджъри, финансисти, учени, лекари, професори и т.н. живеят по този начин. Дори журналистите научават новините, без да стават от компютрите. При болшинството професии се увеличи натоварването на мозъка за сметка на мускулите

С какво е опасна хиподинамията

Тя влияе върху целия човешки организъм. Особено върху сърдечносъдовата система и метаболизма. Затова задължително хората трябва да намерят начин да се движат, дори и да нямат време за фитнеса. Едно време имаше т.нар. производствена гимнастика, която беше обект на ирония и подигравки, но май хората трябва да се сетят за нея. Ако живеете далече от офиса и не може да стигнете без кола, оставяйте я на километър от местоработата ви и ходете пеша. Заменете сърфирането из интернет с истински сърф. Намерете си увлекателен за вас спорт. Не може да няма такъв. Не стойте през почивните дни вкъщи, разхождайте се или изкачете близката планина.

Ако все още не сме ви убедили в ползата от движението, ще ви напомним за вредата от обездвижването, доказана за пореден път само преди дни от канадски учени. Те установиха, че статичният начин на живот увеличава риска от смърт при възрастните хора.
www.jivotatdnes.bg