Щрабаг обеща да завърши Коматевско до края на годината

До края на тази година изцяло да бъдат завършени ремонтите на Коматевско шосе, бул. „Руски“ и „Шести септември“.

Тази цел са си поставили в австрийския консорциум „Щрабаг“, който по договор с община Пловдив изпълнява проекта за реконструкция на трите булеварда и изграждане на още един – „Северен“, между Брезовско шосе и моста на Адата.

Строителството на бул. „Северен“ ще продължи и догодина. Финансирането е осигурено под формата на кредит в размер на 28 399 709 лева, отпуснат на общината от Европейска банка за възстановяване и развитие. Срокът за окончателното приключване на четирите булеварда е 18 юли 2019 г.

От ръководството на „Щрабаг“ обаче уточниха вчера пред „Марица“, че Коматевско шосе, „Руски“ и „Шести септември“ ще бъдат завършени само при условие че не възникнат проблеми. На Коматевско шосе в момента се работи на втория участък, от „Филкаб“ до отбивката за „Остромила“. От консорциума обаче подчертаха, че не могат да се ангажират с точен срок, защото реконструкцията на обекта не зависи само от тях. Причината е, че изчаквали да им бъде предоставен фронт за работа по пътното платно, тъй като „Ситигаз“ довършват полагането на тръби за газификация. За ремонта са ангажирани и други фирми.

Крайната дата за приключването зависи от това кога ще имаме поле за действие, но и ние не по-малко от гражданите сме заинтересувани във възможно най-кратки срокове да изпълним проекта, защото като стоим, губим пари, коментират от „Щрабаг“.

Като главна причина за напрежението в Коматево и забавянето на строителните работи от консорциума посочват археологическите разкопки на античния акведукт, който в древността е снабдявал с вода града. Същия аргумент изтъкна завчера и кметът Иван Тотев. Проблемът е, че под трасето е имало и други комуникации, които по времето на търга за обществена поръчка не бяха ясни. В участъка на шосето от отбивката за „Остромила“ до стадиона няма да се прави археологическо проучване, защото там разкопките са приключили.

На Коматевско шосе сме концентрирали достатъчно техника и работници, опровергаха от „Щрабаг“ проверката на „Марица“, при която в ранния следобед в понеделник пътят покрай стадиона беше разкопан, но нямаше нито един работник. Координацията между изпълнителите, надзора и общината е добра, всеки четвъртък се правят оперативки, подчертаха от консорциума.

В „Щрабаг“ вчера бяха изненадани от изявлението на кмета, че ремонтът на бул. „Руски“ в следващия участък няма да започне, докато не завършат Коматевско шосе. По план трябва да бъде затворено източното платно от колелото на гарата до ул. „Гладстон“. Наложи се в общината допълнително да допълват проекта с изграждане на канализация. Подобни казуси се появяват и при други проекти, твърдят от фирмата и повтарят, че ако всичко върви добре, искат да завършат целия бул. „Руски“ до края на тази година. Полагане на канализационните тръби обаче ще забави изпълнението и това като нищо ще се окаже „черна котка“ за строителите.

Ние не можем да спрем дейността си на бул. „Руски“ и ще работим паралелно, заявиха от ръководството на „Щрабаг“. Разбираме, че на Коматевско шосе има недоволство и този обект е приоритетен, но не сме уведомени и не сме чули за намерението на общината да прекъснем на „Руски“. Ако спрем работата, ще забавим реконструкцията на този булевард, казват изпълнителите.
www.marica.bg