Мирча Картареску открива Европейските писателски срещи

Румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист гостува в Пловдив а 5 септември

Едно от най-големите имена в европейската литература, румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист Мирча Картареску ще гостува в Пловдив. Той ще бъде представен в първата за сезона среща от проекта „Европейски писателски срещи- Пловдив 2019”. Писателят ще се запознае с пловдивската публика на 5 септември в Стария град, Постоянна експозиция на Енчо Пиронков.

Мирча Картареску е роден на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика.

На български език са излезли книгите с проза „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“. Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.

„Светът на Мирча Картареску е построен върху много литература. Но и върху познания от различни области на науката като физика, биология, медицина, психология.
Книгите на Мирча Картареску са във война с лошата симетрия на вселената, включително и на човешката вселена. Изправят се срещу идеята за реалността като единствено вместилище на човека. Те излъчват и убийствена носталгия, но и много светла надежда, разгръщат възможно най-широк езкистенциален регистър.
И тестът, и човекът на Мирча Картареску са лабиринтни. Този художествен свят изисква търпеливи и подготвени читатели, каквито несъмнено има достатъчно и сред българската читателска публика”, пише за румънският автор професор Иван Станков.

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.
www.podtepeto.com