Григор Димитров спечели титлата в Синсинати

Григор Димитров спечели най-големия успех в кариерата си, триумфирайки на турнира от сериите “Мастърс“ в Синсинати. На финала той победи австралиеца Ник Кирьос с 6:3, 7:5. Българинът показа чудесна игра през целия турнир и го спечели без загубен сет и след само един допуснат пробив. Това е първа “Мастърс“ титла за Димитров, трети спечелен турнир за тази година и общо седми в кариерата.

По пътя към трофея той надделя за първи път срещу Хуан Мартин Дел Потро, а след това победи и неудобния за него американецДжон Иснър. Димитров не срещна по пътя си нито един представител на топ 10, тъй като от турнира се отказаха Роджър Федерер, Кей Нишикори и Милош Раонич. Рафаел Надал бе победен от Кирьос на полуфиналите.
От понеделник Григор Димитров ще се изкачи до номер 9 в световната ранглиста.

През първите пет гейма от финала в Синсинати двамата съперници почти не грешаха на свой сервис. Кратко колебание показа Григор Димитров в петия гейм, когато направи две двойни грешки, но след това стабилизира подаването си и взе частта.
В шестия гейм Димитров показа много добра защита при подаването на австралиеца и успя да стигне до брейкпойнт, който спечели бързо, повеждайки с 4:2. След това той затвърди преднината си на свое подаване – 5:2
Кирьос взе бързо подаването си за 5:3, но Димитров бе изключително убедителен в решаващия гейм на свой сервис и на практика не допусна разигравания – 6:3.
Вторият сет бе равностоен до 5:5 гейма, когато Ник Кирьос направи две двойни грешки. Григор Димитров се възползва и го проби, за да поведе с 6:5. В последния гейм българинът достигна до два мачбола, пропиля първия, но не изпусна втория шанс за първа “Мастърс“ титла в кариерата си.
„Най-важното нещо е да остана стъпил на земята, да продължа да работя по същия начин и да се подготвя по най-добрия начин за турнира“, коментира българинът след мача.

„Просто съм щастлив. Няма друго какво да кажа, честно. Развълнуван съм, че държа това отличие в ръцете си. Щастлив съм, че печеля първия си мастърс, особено тук. Невероятно е. Винаги съм харесвал този турнир и съм си мислел, че може тук да спечеля първата си титла от „Мастърс“, допълни Димитров.
За започващия в началото на следващата седмица US Open той каза: „Титлата винаги е целта, но ще гледаме мач за мач. Там се играе в пет сета, което на мен ми харесва“/mediapool.bg