Чудотворна икона лекува болни и ощастливява бездетни

Чудотворната икона на Божията майка в Пазарджик отново ще привлече хиляди миряни, дошли да се помолят с надежда за изцеление и утеха в днешния празник Свето Успение Богородично.

Смята се, че светинята помага на бездетни да се сдобият с рожба, лекува болни и пази тези, които са я избрали за покровителка.

Силно вярващи разказват как след горещите си молитви чуват шепот, приеман за знак, че желанието им ще се сбъдне. Други са убедени, че около нея струи положителна енергия, която успокоява и дава оптимизъм. Мнозина смятат, че след като са се помолили, животът им става по-добър, а самите те – по-мъдри и способни да намират решение на проблемите си.

Изображението на Божията майка е поставено на балкон във вътрешността на най-стария възрожденски катедрален храм в града – „Света Богородица“. Местните вярват, че тя пази града от зло, а любопитна история разказва как сама предотвратила оскверняването си. По време на празнична служба 25-годишен младеж опитал да открадне касичката с дарения пред Чудотворната икона. Клисарката обаче го показала на свещениците и ти го спрели. Разпознала го сред хилядите посетители, защото преди това лицето му й се явило във видение с чувството, че опасност от този човек грози иконата.

Мистериозно е и самото появяване на светинята в храма. Никъде из църковните документи не фигурира името на зографа, който я е сътворил, нито кога точно е била поставена в църквата. Надпис в долния десен ъгъл говори, че е подарена от семейство Михаил и Мар. Джамбазови. Кога и защо са направили дарението и какво се е случило с дарителите, също не е известно. Градска легенда твърди, че те подарили изображението на църквата като благодарност, че се сдобили с рожба.

Пазарджишката Богородица достойно съперничи на чудотворните икони от Бачково и Горни Воден. Тя е изографисана със завидно майсторство, а образът й оказва изумително въздействие върху истински вяващите. С годините са събрани достатъчно истории, доказващи свръхестествената й сила.
www.dariknews.bg