„Светът в цветове“ – авторска изложба картини от Йелена Вранич в Регионален етнографски музей – Пловдив

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ представя авторска изложба живопис от Йелена Вранич „СВЕТЪТ В ЦВЕТОВЕ“

Йелена Вранич е родена през 1978 г. в Ниш. Завършва гимназия „Стефан Сремак“ и икономическия факултет на Нишкия университет. Член е на Асоциация за изящни изкуства „ЛУНА“ от Ниш. За втори път тя гостува на Регионален етнографски музей – Пловдив, като предишния път представя свои картини през май 2016 г. в обща изложба „Животът просто е изкуство“ с Асоциация „ЛУНА“. От 2010 г. участва в колективни изложби с Асоциация „ЛУНА“. През 2013 г. е първата ѝ самостоятелна изложба, а след това представя свои картини и на международната изложба под надслов „Жени художници“ в Майдампек. Тя открива неизчерпаемо вдъхновение в екзотичните пейзажи на Тайланд, Бали и Северна Африка, където е живяла известно време.

Художничката Виолета Милоранович-Бека казва за Йелена: „Изкуство на мечтателството, въображението, размишлението – това са думите, които описват мисленето на Йелена Вранич и креативността ѝ като художник. Много от картините ѝ имат ядро, което, подобно на божествената частица, събира фрагменти от светлина, цвят и нежни повърхности, които кристализират, светят и разпръскват във всички посоки усещането за изящна връзка, която дава началото на напълно нов и различен свят. Всеки поглед към платното ни въвежда все по-дълбоко във връзката на цветове и форми, като ни кара да оценяваме все повече картината докато я наблюдаваме. Ако романтизмът можеше да е трансцедентален, това щеше да е най-характерната черта на нейния оригинален израз!“

Заповядайте на официалното откриване на изложбата „Светът в цветове“ от Йелена Вранич на 16 август 2017 г. от 18:00 ч в Регионален етнографски музей – Пловдив! Изложбата ще продължи до 13 септември 2017 г.
www.visitplovdiv.com