Общо 72 артистични проекта са утвърдени от фондация „Пловдив 2019“

8 млн. 671 хил. лв. е готова да отпусне Общинска фондация „Пловдив 2019“ за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019. Резултатите от втора и трета заседателна сесия на комисия по отворени покани на фондацията бяха представени днес от артистичния директор Светлана Куюмджиева и члена а журито Надя Гризо. Утвърдените проекти са 67, като с одобрените пет от първата сесия стават общо 72.

Общата сума, за която организациите са кандидатствали, е 59 млн. лв. Повечето одобрени проекти получават само част от поисканото финансиране, като от „Пловдив 2019“ изтъкнаха, че много от посочените разходи са необосновани. Впечатление прави немско архитектурно студио, което е кандидатствало с два проекта – „Да се учим от Столипиново“ и „Градът на децата“, като и в двата случая получава парите, за които е кандидатствало – 350 000 лв.

Впечатление прави и проектът на Дарик академия „Заедно в Пловдив“. Той е сред високо оценените (събрал е 26.2 точки), но не е утвърден. В рецензията е посочено, че проектът за създаване на нова медия, посветена изцяло на програмата ЕСК и служеща като основна комуникационна платформа, има потенциал за взаимодействие като част от маркетинговата стратегия на Пловдив 2019, но не и като външен проект. При други проекти с близко оценяване като аргументи са изложени неубедителност или неустойчивост във времето.

Няма достатъчно проекти, които да предлагат културни намеси в пространства като остров Адата и Тютюневите складове. На тези две зони ще се обърне специално внимание и потенциалът им тепърва ще бъде развиван.

Одобрените кандидати вече са получили индивидуални писма и предстои в срок до 10 дни да подпишат договори, като за някои има препоръки, с които трябва да се съобразят.

13 са чуждестранните одобрени проекти. Държавите, които са подали апликационна форма, са Германия, Франция, Италия, Израел, Полша и Белгия.

Одобрените до момента проекти в никакъв случай не изчерпват цялата програма, но ще бъдат основният ѝ скелет, коментира Куюмджиева. Комисиите са заложили на проекти, които отговарят на целите на Пловдив – ЕСК, а имено: включване на гражданска инициатива, децентрализация, разширяване на аудиториите.

При тези две сесии има одобрени проекти „Резерви“, които са качествени и сходни по вид. Те ще са като застраховка към програмата и при наличие на ресурс, ще им бъде предложено финансиране.

Всички проекти могат да бъдат разгледани на страницата на “Пловдив 2019“.
www.dariknews.bg