За рекордите на Гинес: Над 16 000 човека се включиха в изработката на пано от смилянски боб

Над 16 000 човека се включили до този етап в изработването на бобеното пано в смолянското село Смилян, което ще кандидатства за рекордите на „Гинес“.

Изработката му започна още през 2007 г., като първоначалната идея бе, да се гони рекордът за големина и количество фасул, но впоследствие критерият е променен и в момента се гони бройка на участниците, които се включват в изработката на паното.
То се намира в Етнографската сбирка „Смилянски фасул и традиционни родопски терлици“ при НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – с. Смилян.

Всеки посетител има право да залепи на стената само едно зърно, а след това собственоръчно се записва в книгата, като доказателство за участието си. Паното е с размер 4 на 8 метра и съдържа мотиви от забележителностите на селото и от поминъка преди десетилетия и в днешни дни. Предполага се, че изработката му ще продължи поне до края на годината, като за нея ще бъдат необходими над 40 кг. боб.

До завършванетона паното оставада се поставят още само около 1000-1200 половинки от фасулеви зърна. Само преди дни, Михаил Маринов стана шестнадесетхилядният участник, включил се в изработката на паното.
www.dariknews.bg