Пловдивският проект за незрящи „Усети града“ се пренася и във Варна

През юни възпитаници на Пловдивския университет обучиха водачи в интерактивен културен маршрут

Младежи от Пловдив, възпитаници на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, организират във Варна Интерактивна работилница за културно наследство „Усети града”. Тя ще се проведе от 28 септември до 3 октомври и ще обучи младежи на възраст между 15 и 35 г. в сетивно представяне на културно наследство чрез създадено и утвърдено вече ноухау. Събитието ще приключи с откриване на сетивна изложба, която ще гостува и в Пловдив.

Организатор е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, които  използват и прилагат вече четири години изградена сетивна методология като реализират обучения и маршрути „Усети града” в град Пловдив, град Стара Загора и с. Аспарухово, област Варна.

По време на работилницата ще се случат 4 интерпретативни сетивни лаборатории – тактилна, аудиовизуална, обонятелна и вербална. Участниците ще се докоснат до света на незрящите и техните затруднения. Ще дискутират начините на достъп до градското културно наследство и ще получат умения и знания, с които да се включат в публично значими решения и граждански инициативи от социален характер.

Желаещите да участват трябва до 18 септември да попълнят онлайн форма за регистрация: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeURYxAUs_OZP7OT67D6reZNWx7djcpkJpcCYCuS44DmWDnFQ/viewform.

През месец юни Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” в партньорство с Философско-исторически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив организира и успешно проведе проекта „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”. Проектът бе финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Над 60 човека взеха участие в три отворени и безплатни интерактивни маршрута „Усети града“.

Водачи в тях бяха 16 младежи, предварително подготвени в тридневното Обучение за водачи в интерактивен маршрут „Усети града”. Чрез умения за ориентация в градска среда те успяха да интерпретират културното наследство на Пловдив и по сетивен начин да го представят на зрящи и незрящи. Интерактивните маршрути бяха преминавани от най-малко двама души – единият  в ролята на водач, а другият – воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си, подчертаха организаторите.

Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.
www.plovdivtime.bg