Киберхондрия – ново заболяване на съвременните хора

Киберхондрия – с този термин специалистите определят склонността към постоянно търсене у себе си на различни симптоми. Тази мания обхваща все по-голям брой хора с всяка година, отбелязват американски учени.

Киберхондриците губят голяма част от времето си в търсене на информация в интернет за уж съществуващи заболявания, които са ги сполетели. Сами си поставят диагноза, след което изпадат в депресия, убедени, че здравословното им състояние се е влошило.
Специалистите бият тревога, че киберхондрията кара хората да нервничат без да си дават сметка за съмнителната информация в различни сайтове. Изследователите забелязали, че на това отклонение са подложени не само хора, които са ипохондрици и склонни към депресия. Напълно успешни в живота и здрави хора започват да търсят у себе си несъществуващи болести с помощта на интернет и си поставят сами диагноза. След това изпитват още по-голям стрес, започват да изчисляват сумата за лечението си, да преживяват бъдещата си загуба на работоспособност и т.н.
Според изследователите, докато киберхондията започва да предприема мащаба на епидемия, на другия полюс има огромен брой хора, които действително се нуждаят от медицинска помощ, но игнорират здравословните си проблеми.
Лекарите съветват – усетите ли появата на някакви симптоми, не изпадайте в паника. Ако все пак на всяка цена искате да намерите информация в интернет, търсете я в специализирани медицински сайтове, които са в същността си онлайн филиали на клиники и болници и имат съответната квалификация.
www.jivotatdnes.bg