Китайците дадоха по-висока оферта за Летище Пловдив

В надпреварата кой да стопанисва летището останаха китайският авиационен конгломерат HNA Group и местният консорциум между ПИМК и „Тракия икономическа зона“

Китайският авиационен конгломерат HNA Group даде по-висока оферта за концесията на летище Пловдив от местния консорциум между ПИМК и „Тракия икономическа зона“. Чуждестранната оферта предлага повече инвестиции и по-голямо концесионно плащане, като и двата кандидата предвиждат удължаване на пистата и нови карго терминали.

За 35-годишната концесия на съоръжението бяха подадени три оферти. Тази на консорциума „Силк роуд Пловдив еърпорт“, воден от швейцареца Урс Майстерханс, не беше допусната до отваряне от комисията на Министерството на транспорта.

HNA Group, в която влиза и авиокомпания, е заложила и полети между Китай и Пловдив три пъти седмично. Китайският кандидат излиза пред местните компании по два основни критерия – размер на инвестициите и концесионно възнаграждение. С най-голяма тежест при избора е концесионното възнаграждение (40%). Пловдивското обединение предлага 6% от приходите плаващо концесионно възнаграждение и 120 хил. лв. фиксирано на година. Китайският кандидат излиза с оферта също за 6% от приходите и 600 хил. лв. на година фиксирано концесионно плащане.

При инвестициите, които са с 35% тежест при оценяването, китайската оферта също е по-голяма. Предложението на китайския кандидат е за 79 млн. евро, а на пловдивските компании – за 65 млн. евро. Двата кандидата ще ползват както собствено, така и банково финансиране.

Що се отнася до пистата, китайците искат тя да бъде продължена със 700 метра. Тя сега е дълга 2500, трябва да стане 3200, което ще позволи да кацат и да излитат много по-голям набор от големи самолети. Пловдивският кандидат планира 500 метра удължаване, като според местните компании това е реално възможното удължаване.

Колкото до терминалите, китайският кандидат предлага от 79 млн. евро инвестиции 30 млн. евро да са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Желанието да строят пътнически терминал е продиктувано от това, че настоящият не може да се ползва за обслужването на транзитен трафик. Китайските планове са през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 хил. тона товари. За сравнение – през летище София през 2016 г. са преминали 21 хил. тона товари и пощенски пратки.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.
www.podtepeto.com