След 18 г. София и Скопие си стиснаха ръцете като добри съседи

България и Македония най-сетне подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, отлаган цели 18 г. Преговорите започнаха по време на кабинета на Иван Костов и по въпроса работиха 5 правителства.

Споразумението бе сключено в Скопие вчера от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Днес трябва да се проведе първото общо мероприятие – честване на Гоце Делчев и националния празник на Македония.

Появата на нашата делегация бе предшествана от невиждани мерки за сигурност. Според македонски медии подобно струпване на специални части и интерес към визитата на Борисов не е имало никога досега. Освен това Скопие не е виждало толкова много журналисти на едно място. Сръбският „Блиц“ написа, че пред сградата на македонското правителство е имало протести на критиците на сближаването от ВМРО-ДПМНЕ. Партията на Никола Груевски вече се зарече да не подкрепи договора с България при неговата ратификация в парламента.

С договора София и Скопие се съгласяват да вземат „ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения“. Македония потвърждава изрично, че нито един текст от конституцията й „не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Македония“. Двете съседни държави се насърчават да организират „съвместни чествания на общи исторически събития и личности“.
Договорът предвижда още до три месеца от влизането му в сила да бъде създадена „мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси“. Нейната цел ще е да допринесе за „обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития“. Комисията ще представя ежегодни доклади на двете правителства.

България се ангажира да помага на Македония в преговорите с ЕС и НАТО. Двете държави ще улесняват „възможно най-широко движение на стоки, услуги и капитали“. Ще се насърчават взаимните инвестиции и ще се осигурява тяхната защита, ще се подкрепя разширяването на туристическия обмен, ще се разширяват и усъвършенстват транспортните връзки, включително регионалните проекти, ще се върви към облекчаване на митническите формалности за пътниците и стоките, пише в документа.

След сключването на договора Борисов заяви, че след 10 г. положителният ефект от него ще е видим. „Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 г. резултатите ще бъдат видими за двете държави“, заяви той. Според Борисов двата меморандума ще дадат импулс на икономическите връзки.

„Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите, това ще бъде изключително важно и за двете страни“, коментира българският премиер.

Според Зоран Заев всеки договор „може да бъде и по-добър“. „За подписването на договори генерално казват: „Когато и двете страни еднакво не са щастливи, тогава има договор“. Този договор прави и двете страни еднакво щастливи, защото отваря перспективи. На Македония трябва национално единство по въпроси, които са от интерес за гражданите“, каза Заев.

ОТЗИВИ
ЕК приветства подписването на двустранния договор за приятелство и добросъседство между България и Македония. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. „С този договор двете страни показват желанието си да разрешат двустранните проблеми. Неговото сключване е пример за всички останали балкански държави“, се казва в изявление на Могерини и Хан./СЕГА