Общинският съвет НЕ прие по-високите цени на такситата в Пловдив

Пловдивският общински съвет отхвърли искането за поскъпване на таксиметровите услуги с 15 стотинки на километър. Идеята подкрепи единствено превозвачът Димитър Чолаков. 28 съветници гласуваха „против“ предложението, а 16 се „въздържаха“.

Георги Ряпов от Националната асоциация за защита на превозвачите подчерта, че цената на такситата не е увеличавана от 2009-та година, както и че ще настоява „убийственият патентен данък от 750 лева да бъде намален“. По думите му, над всеки таксиметров превозвач има 12 хиляди лева разходи за данъци и поддръжка на автомобилите си.

Той изчисли, че при среден курс от 3 километра в Пловдив клиентът би платил само 45 стотинки повече, ако предложението за поскъпване на услугата бъде прието. Ряпов заяви, че такситата работят под себестойност и на ръба на оцеляването си.
Пепа Деведжиева от Реформаторския блок обясни, че няма да подкрепи искането и подчерта, че такситата и сега могат да увеличат цената до максималния размер, определен от местния парламент.
Думите й предизвикаха острата реакция на таксиметровите превозвачи, което наложи отнемането на думата им и извеждането им от пленарната зала. Пред журналисти Георги Ряпов обяви, че ще си търсят правата по съдебен ред.

Цената на таксиметровата услуга в Пловдив остава 65 стотинки дневна тарифа и 75 стотинки нощна.
С 25 гласа „за”, 11 „против” и 8 въздържал се съветниците разшириха обхвата на синя зона с още 10 улици и с 300 паркоместа, 150 от които на бул „България”.

Почти без дебат бе променен Учредителния акт на Общинска фондация „Пловдив 2019”, предоставяща разширени финансови правомощия на изпълнителния директор да харчи 50 000 лв вместо досегашните 5 000 без те са да съгласувани с УС.

ОбС, обаче, реши по предложение на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” директорът да се отчита пред градските старейшини на всеки три месеца./Бнр