ГЕРБ вече не харесва собствените си промени в Закона за съдебната власт

Според Цв. Цветанов решението за оттегляне на поправките не е направено под натиск

След протести на магистратски организации и остра реакция на американския заместник помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий ГЕРБ се отказа от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според последната им редакция се елиминираше възможността за чуждестранното финансиране на съсловните сдружения на съдии, прокурори и следователи. Изключение се правеше само за европейски програми и фондове. В зоната на ощетените се оказаха фондация „Америка за България“ и други донори извън ЕС, което даде основание на Ий да ги определи като антиамерикански. Вчера от ГЕРБ категорично отрекоха отстъплението им да е продиктувано от острата дипломатическа реакция.

Оттеглянето на промените бе направено при разглеждането им на второ четене в парламентарната правна комисия. Че това ще се случи, обяви по-рано през деня лично зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Това е начинът, по който се финансира неправителственият сектор в България – с фондове от ЕС, от „Америка за България“. Категорично заявяваме, че сме за прозрачност в начина на финансиране, но не и за ограничаване на всички тези донори, които допринасят за образование, култура, НПО сектора и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани“, изтъкна Цветанов.

Партийният заместник на Борисов специално наблегна на дейността, развивана от „Америка за България“, която „стана много популярна през последните години“, както и върху факта, че фондацията е предоставила над 170 млн. долара по различни проекти у нас. От обясненията му стана ясно, че оттеглянето на спорните разпоредби е било съгласувано с премиера Борисов, който искал да се прекратят интерпретациите в публичното пространство, че управляващите се опитват да сплашат Съюза на съдиите в България – магистратската организация, която най-силно щеше да бъде ударена, ако промените в ЗСВ бяха приети. Цветанов бе категоричен, че „нито е имало, нито ще позволим каквато и да е намеса на която и да е държава в начина, по който се управлява страната ни“.
Отмяната на текстовете не срещна проблеми в правната комисия по-късно. Депутатите от мнозинството дори отстраниха и сходна разпоредба, която лидерите им бяха неглижирали – забраната магистратите да получават пари по договор или по друго правоотношение за научна и преподавателска дейност, ако финансирането идва „изключително от чужда държава или чуждо лице“. Цялата операция обаче не мина без ропот. Управляващите се оплакаха, че са станали жертва на „злоумишлени тълкувания и изключително негативна медийна кампания“. „Някои организации, пет ли са, десет ли са, са длъжници на обществото да кажат какви са целите, които преследват“, заканително каза шефът на правната комисия Данаил Кирилов./СЕГА