Музикално-танцов спектакъл „Орфей и Евридика” с премиера в Пловдив

Един спектакъл за всепобеждаващата любов, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства

Публиката ще има шанса да преживее един изключително атрактивен и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи, без аналог в Европа, в който ще прозвучи на живо музика от древен Египет, Елада, български фолклорни мотиви, „La favola d‘Orfeo“ на Монтеверди, както и метал композиции на Ghost Warfare.  Участие взимат солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия. В представлението се използват 3D мапинг, мултимедийни и специални ефекти.

Орфей е първият културен герой на Европа. Неговата личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение. Той е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаещи за човешкото страдание се преклонили пред любовта му към Евридика и ги взели на Олимп.

По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише „La favola d’ Orfeo”. Спектакълът използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове – метал, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство).

Съвременната музика е написана специално за случая. Музикалната и сценичната интерпретация на спектакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория.

Спектакълът е музикално – танцов. В него се използват и специални визуални ефекти открити и създадени от екипа. Визията и танцът „превеждат“ на по-неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура.

Представлението, по идея на Румяна Бъчварова, е реализирано от постановъчен екип, в който личат имената на някои от най-големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков, проф. д-р Александър Илиев – хореография и режисура.

Замислен и реализиран като произведение на най-високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали.

Представлението ще се играе в Пловдив на 19-ти септември от 20:00 часа на Античен театър. Билети могат да се закупят от  билетен център пред Община Пловдив, на всички каси на Ивентим  и онлайн на eventim.bg.

Постановъчен екип:

Петър Савчов – продуцент

Румяна Бъчварова – идея, сценарий, постановка и костюми

Проф. д-р Александър Илиев, сценарий, режисура и хореография

Йосиф Герджиков – Диригент (музикант №1 на България за 2015 г.)

Димитър Савчов – 3D мапинг, мултимедия и специални ефекти
www.plovdivtime.bg