Новият площад „Централен“ трябва да е готов за около година


Реновирането на тази градска част ще протече в два различни етапа

Реконструкцията на площад „Централен“ без съмнение е проект, който изисква много време и голяма подготовка. Две години след обявяването на тези намерения за ремонт и реконструкция на публичната площ, дейност по обекта все още не е започнала. Градоначалникът на Пловдив заяви, че това е двуетапен проект, по който работят много хора и е нормално да изисква повече време. Задачата до известна степен е зададена на фондация „Пловдив 2019“, която по-рано днес се сбогува с четирима от членовете на управителния съвет.

Ето пълното изказване на Иван Тотев по темата за площад „Централен“, направено от микрофон в Заседателната зала на Общински съвет днес, по време на извънредната сесия, посветена на ОФ „Пловдив 2019“, когато кметът отговори на въпрос „докъде са стигнали инфраструктурните проекти“:

„Проектите, с които трябва да се занимава Фондацията са ключови, са в централна градска част. Това означава, че има един много дълъг подготвителен процес за стартиране на всеки един от проектите. Само ще ви дам пример, че скоро ще отбележим втората година, в която да гласуваме заданието за площад „Централен“.

Цар-Симеоновата градина е почти до Централната поща, което означава, че промените ще се случат на границите на площада, където има археологически разкопки, които попадат в същинската градина. В момента сме в процес, в който трябва да се прогнозират границите на градината. Естествено, това е един много дълъг процес в няколко етапа, който включва посещения и становища на комисии. Надяваме се, тъй като информацията е изключително прясна, че до края на следващата седмица ще имаме съвет, който ще прогнозира границите на градината. Така че това ще бъде реалната точка по стартирането на работата по площад „Централен“.

Проектът за пл.„Централен“ е съвкупност от две съоръжения. Едното е площадно пространство плюс археология, плюс подземно преминаваме към „Гладстон“. Там стартирахме процедура с решение на Общински съвет за реконструкция на съоръжението, включително на „Цар Борис III Обединител”, така че едната част от площада да попада в този проект.

Втората част от този проект ще започне след решение на Института по паметници на културата. Ние вече сме уточнили с тях, че оперативно сме очертали границите на Цар-Симеоновата градина и би трябвало да ни дадат зелена светлина. Надяваме се това да стане до края на август. Тогава ще стартираме инженерна процедура за другата част от площада и „Цар Борис III Обединител”, и връзката между площад „Централен“ и Голямата базилика.“

След избора на изпълнител, одобряване на проекта и строителство, фирмата – изпълнител, която ще бъде избрана, ще има на разположение малко повече от година, за да реализира проекта, заяви кметът. Това включва подмяната на пешеходната настилка, изграждане на връзка между площада и Голямата базилика.

Тотев не скри, че е притеснен относно реализирането на проекта, но заяви, че с упоритост и усилия, възможността да се изпълни навреме е реална.
www.podtepeto.com