Актуализират бюджета на „Пловдив 2019“, фондацията и Френският институт с нови проекти за Капана

Бюджетът на „Пловдив 2019“ ще бъде актуалиризан на някоя от следващите сесии на ОбС. Това ще стане чрез добавяне на 3 380 000 лева, които бяха вече отпуснати с решение на местния парламент за финансиране на културно съдържание, съобщи артистичният директор на фондацията Светлана Куюмждиева. Така, заедно с заделените в бюджета близо 2 млн. лв., парите, с които ще разполага фондацията, ще са близо 5,5 млн.лв.

„С тях ще бъдат финансирани одобрените проекти от втората и третата покана на „Пловдив2019“, ще бъде увеличен и бюджетът за маркетинг и реклама“, обясни Кирил Велчев – изпълнителен директор на фондацията.

От първи август в партньорство с Френския институт в България стартира отворена покана за финансиране на проектни предложения по четвърта фаза на „Капана – квартал на творческите индустрии“ със специален фокус върху френската култура, съобщи от своя страна зам-директорът на фондацията Виктор Янков.

Общият бюджет за подкрепа на проекти в публично пространство, събития и градски намеси е на стойност 35 000 лв. В рамките на два месеца „Пловдив 2019“ и Френският институт ще приемат предложение за проекти, които да развиват квартал Капана като център за творчески индустрии и култура. Конкурсът е насочен към реализацията на проекти, вдъхновени и посветени на френската култура. Освен представители на организаторите в журито на отворената покана влизат режисьорът Камен Калев („Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“) и арх. Любомир Георгиев – един от архитектите, които най-активно се занимават с изследването и развитието на квартал Капана.

Представителството на френския институт в България е дългогодишен и важен съмишленик на Пловдив – Европейска столица на културата още по време на кандидатстването за титлата, традиционен и важен участник в културния календар на града. На база на доброто сътрудничество през 2016-та година, съвместно с института бе организирана и първата работилница за създаване на културно пространство в квартал Столипиново, който е част от водещия за „Пловдив 2019“ проект „Махала“4, подчерта още Виктор Янков.

В приоритетите за сътрудничество между двете страни предстои да се реализират още съвместни проекти между Пловдив и Марсилия – Европейска столица на културата през 2013, също и надграждане на проекта „Махала“ през 2018 г.
www.dariknews.bg