Позитивните новини: заради висока раждаемост откриха нова ясла в село Белозем

Стойността на проекта  е 340 000 лв. , който е изцяло финансиран от общинския бюджет и напълно завършен в рамките на 100 дни

Между 40 и 70 деца се раждат всяка година в селото

На фона на демографската криза и обезлюдяването на марките населени места, в село Белозем, близо до Пловдив, се случи чудо. Заради много млади семейства там и увеличаването на раждаемостта, общината стартира проект за изграждане на нова детска ясла и я построи само за сто дни. Днес отец Петър от местния храм „Свети Георги Победоносец“ освети новата сграда към детска ясла „Синчец“ в Белозем, известно като селото на щъркелите. Стойността на проекта е 340 000 лв. , който е изцяло финансиран от общинския бюджет и напълно завършен в рамките на 100 дни. Изпълнител е софийската фира „Билдървил“.

Нека не звучи силно, но днес пишем история. Наблюдаваме трайна тенденция на висока раждаемост  в Белозем. Между 40 и 70 деца се раждат всяка година в селото, което продиктува тази нова сграда кацнала като птица красива. Белозем е едно добро място за живеене. Младежта е тук  защото много инвестиции се направиха и има много работа. Младите хора се чувстват спокойни и правят и деца, с гордост заяви кметът на Белозем Иван Тачев.

В новата яслена група има  спалня за деца,  стая за игра,  кът за хранене, блок за измиване на посуда, санитарен възел и умивалня, гардеробно помещение, лекарски и методичен и административен кабинети. Условията са повече от прекрасни,  децата имат дневна, стая за отдих, нови тоалетни, отопление, коментираха родителите, дошли на тържеството, доволно отбелязват от администрацията на Белозем.

Към съществуващото дворно място е обособен  самостоятелен ограден и озеленен двор с площадка,  стационарни уреди за игра, пясъчник, катерушки, люлки  и сенници. В дневната яслена група ще се приемат деца от десет месеца до 3-годишна възраст за дневен престой. За децата ще се грижат две детегледачки, медицинска сестра и педагог.

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров с нескрито вълнение сподели ,че когато се гради  нещо ново  всеки взел участие и допринесъл за създаването му , независимо дали това е инжинера, строителя, общия работник , той има усещането , че създава нещо вечно. В този смисъл Гуджеров благодари на всички имащи принос  за построяването на новата сграда на детската ясла в Белозем включително и на ОбС-Раковски, Общинската администрация, педагогическия състав и персонала на детската ясла „Синчец“.

Няма сграда на територията на Община Раковски, която е част от учебно-възпитателния процес и да по- млада от мен. Всички те са строени през средата на миналия век. С проекта, който направихме успяхме да  ги запазим. Новата яслена група ще осигури комфорт и по-добри условия за отглеждането на децата от селото. С  тази нова постройка затворихме учебния цикъл в Белозем, защото всяко дете от две години до завршване на средното образование има къде да бъде посрещнато, заяви кмета Гуджеров.

Лентата на новата сграда  прерязаха кметовете Иван Тачев и Павел Гуджеров, а истинските домакини , децата от детска градина „Синчец“ в Белозем поздравиха присъстващите с  кратка музикална програма.

Чудесен е поводът, по който сме се събрали  днес, а ние ще продължаваме с нашите усилия да създаваме добри условия, в които най-малките  да учат и растат. Догодина ще строим детска ясла и в село. Стряма, където също раждаемостта расте. Подготвяме проект и за друга Раковски, каза на финал Павел Гуджеров.
www.podtepeto.bg