Италианската продукция „Силата на съдбата” от Верди на Античния театър в Пловдив

Опера Пловдив представя постановката на Стефано Пода съвместно с Театро Реджо Ди Парма

Публиката на Античния театър в Пловдив ще има уникалния шанс да види един от най-впечатляващите оперни спектакли през последните години в Италия на 15 юли (събота). Фондация „Театро Реджо Ди Парма” – Верди Фестивал ще представи съвместно с Опера Пловдив международната продукция „Силата на съдбата” от Верди. Спектакълът е издаден на Blu-Ray oт Unitel Classica за 200-годишнината от рождението на гениалния композитор и без съмнение ще бъде едно от водещите оперни събития в България през годината. Впечатляващата визия е адаптирана за древната римска сцена от гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Той е създател на над 100 оперни продукции, като последните му изяви са в Страсбург, Сао Пауло, Тел Авив и Сеул.

Типично в стила си, творецът Стефано Пода не представя на публиката ретро опера, която се развива в Испания и Италия през XVIII век, а предлага емоционално пътешествие извън времето, наситено с визуални метафори, пластика и светлинни контрасти. Като художник на постановката италианският режисьор провокира фантазията на публиката с едни от най-внушителните декори и изящни костюми, които могат да се видят само във водещите оперни театри в света. Логистиката по преотстъпването им от Театро Реджо Ди Парма и адаптирането им за Античния театър отне значителен ресурс от време и финанси за ръководството на Опера Пловдив, което е решено да представи в рамките на Opera Open водещите тенденции в световното оперно изкуство.

За своята постановка на Античния театър Стефано Пода споделя: „Пловдивската публика ще види един спектакъл, който не е нито модерен, нито традиционен, а е древен и универсален: за да може символът да бъде предложен на зрителя като „оптичен“ инструмент, в които всички да се окажем гледащи себе си.” Повече от месец водещият режисьор работи с екипа на Опера Пловдив като през последната седмица предстоят денонощни репетиции на Античния театър преди премиерата на 15 юли.

Диригент на спектакъла е маестро Диан Чобанов, който е събрал едни от най-талантливите и актуални родни изпълнители. Централните роли се изпълняват от Таня Иванова, Ивайло Михайлов, Виолета Радомирска, Венцеслав Стефанов, Николай Биков, Михаил Пулиев, Евгений Арабаджиев и др. Диригенти на хора са Драгомир Йосифов и Константин Добройков, а концертмайстор на оркестъра е Мичо Димитров.

Произведението на Верди не е често поставяно на сцена заради големите предизвикателства към солистите и оркестъра, а също и заради сложното и драматично действие. „Чудодейни спасения, неколкократни псевдо-умирания, фатални геометрии на съдбата, внезапни появи и разпознавания – цялата любима на ранния романтизъм, а и на т. нар. „опера на спасението“ бутафория е налице тук. Което не пречи ни най-малко на Верди да създаде един шедьовър, който със силата на музикалната изобретателност и страст да преодолее дефектите на либретото”- коментира диригентът на хора Драгомир Йосифов.

Правата за постановката са преотстъпени от Фондация Театро Реджо Ди Парма на Опера Пловдив само за рамките на фестивала Opera Open 2017, което означава, че публиката няма да има възможност да види „Силата на съдбата” на Стефано Пода и през следващия сезон!
Билети за „Силата на съдбата” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Оpera Open е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2017.
www.podtepeto.com