Меморандум за икономическо сътрудничество подписаха южнокорейската зона в Тегу и Тракия икономическа зона

„Днешният Меморандум е първият, който подписваме с държава от Европейския съюз“, каза г-н Гунуу До / Gunwoo Do/, комисар, специален пълномощник на свободната южнокорейската зона DGFEZ /Daegu Gyeongbuk Free Economic Zone/ от побратимения на Пловдив град Тегу /Daegu/.

Той подчерта този факт преди да положи параф за партньорство с „Клъстер Тракия икономическа зона“, заедно с инж. Пламен Панчев, председател на сдружението и основател на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/. „Ние имаме силно развити автомобилостроене /в зоната е най-големият завод за коли в света – на автомобилния концерн Хюндай /Hyundai/, машиностроене и текстилна промишленост – убедени сме, че именно в тези сфери можем да си партнираме с ТИЗ“, допълни още г-н До.

„След като 15 години развиваме културни връзки между двата побратимени града – 2.5-милионния Тегу и Пловдив, е нормално да започнем и икономическо сътрудничество с подписването на Меморандума между двете зони“, изтъкна заместник-кметът „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” Розалин Петков, домакин на срещата.

„Горди сме, че корейският ни партньор е забелязал ТИЗ като най-доброто място за развиване на бизнес в Източна Европа и се надяваме в скоро време да имаме реални инвеститори от Южна Корея. Чрез подписания договор ще си сътрудничим при създаването и развитието на високотехнологични паркове в Корея и в България.“, каза инж. Панчев.

Според председателя на Общинския съвет на град Тегу г-н Илхун Парк подписаният днес, 07.07.2017 г., Меморандум ще сближи още повече двата града. За това ще допринесе и очакваното посещение на кмета на южнокорейския град в Пловдив през есента.

8-членната южнокорейска делегация, сред която имаше и заместник-кметове, след срещата и подписването на Меморандума в заседателната зала на Община Пловдив, разгледа заводите на „Магна Пауъртрейн“  и „Уилям Хюз“ в зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“.
www.plovdiv.bg